Mesaj liniștitor de la Banca Centrală Europeană: ”Nu suntem expuși la Credit Suisse”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Băncile din zona euro au o expunere „foarte limitată” la Credit Suisse, banca cu probleme elvețiane achiziționată de UBS. Acest lucru a fost garantat de președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, în fața europarlamentarilor din Comisia pentru afaceri economice a Parlamentului European. 

În timpul schimbului cu parlamentarii, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a asigurat în mod repetat stabilitatea sistemului bancar al Bătrânului Continent.

”Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziții puternice de capital și lichiditate”, a subliniat Lagarde. Și în orice caz, BCE, a precizat ea, ”este complet echipată pentru a oferi, dacă este necesar, sprijin de lichiditate sistemului financiar al zonei euro și pentru a păstra transmiterea regulată a politicii monetare”.

Fostul ministru francez a revenit apoi la noile reguli introduse după falimentul Lehman Brothers.

Vezi și: Expertul care a anunțat prăbușirea Lehman Brothers prevestește falimentul unui colos bancar european. Robert Kiyosaki a scris o carte împreună cu Trump

”Datorită reformelor implementate după criza financiară globală, autoritățile au acum instrumentele macroprudențiale pentru a consolida și mai mult reziliența, dacă și atunci când este necesar”, a garantat Lagarde, potrivit Europa Today.

Cu toate acestea, a adăugat ea, există ”vulnerabilitati persistente în sectorul nebancar” care necesită ”o accelerare a răspunsurilor de reglementare și de politică pentru această parte a sistemului financiar”. 

Asigurările lui Lagarde au devenit necesare după eșecul a trei bănci americane - Silicon Valley Bank, Signature Bank și Silvergate Bank - urmată de prăbușirea Credit Suisse.

Citește și: Credit Suisse, cumpărată de marele rival de pe piața elvețiană. Tranzacția a valorat 3,25 miliarde de dolari, în ciuda evaluării la aproximativ 8 miliarde

În ciuda proximității dintre cele două evenimente, Lagarde a ținut să sublinieze că cel duă cazur - Silicon Valley Bank și cel al băncii elvețiene - sunt ”foarte diferite unul de celălalt.

”Nu cred că putem vorbi despre aceeași cauză și despre același diagnostic". Salut acțiunile și deciziile rapide luate de autoritățile elvețiene. Aceste acțiuni au fost esențiale în restabilirea condițiilor ordonate ale pieței și asigurarea stabilității financiare”, a conchis președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel