Mesaj clar pentru China. Franţa şi UE vor sprijini "pe termen lung" Ucraina
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 24 mai 2023, 07:06
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Ministerul francez de externe a transmis clar Chinei că ţara sa şi Uniunea Europeană vor sprijini pe termen lung Ucraina. 

Franţa şi Uniunea Europeană sunt hotărâte să sprijine Ucraina "pe termen lung" şi "în toate domeniile", a reafirmat Parisul, marţi, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluţionare politică a conflictului ruso-ucrainean, relatează AFP.

Ministerul francez de Externe, prin directorul său general pentru afaceri politice şi de securitate, Frédéric Mondoloni, a subliniat "întreaga responsabilitate a Rusiei în izbucnirea şi continuarea războiului", în cursul unei întâlniri cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, potrivit unui comunicat al Parisului, scrie Agerpres.

Polonia speră la presiuni asupra Rusiei pentru a renunţa la războiPotrivit acestui text, Parisul, salutând "reluarea dialogului dintre China şi Ucraina", a reamintit că Kievul "îşi exercită dreptul de legitimă apărare" şi a insistat că Franţa şi UE sunt "hotărâte să sprijine (Ucraina) pe termen lung, în toate domeniile".

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre "rezolvarea politică" a conflictului din Ucraina. El a stat două zile la Kiev şi una în Polonia înainte de a vizita Franţa. Ulterior, diplomatul urmează să se deplaseze în Germania şi Rusia.

Rusia şi China întreţin relaţii strânse. Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat Moscova în martie, unde a declarat că legăturile bilaterale "intră într-o nouă eră".

China s-a declarat neutră în conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi a fost criticată pentru că a refuzat să condamne invazia rusă.

Vineri, viceministrul polonez de externe Wojciech Gerwel şi-a "exprimat speranţa că China (...) va condamna agresiunea Rusiei şi va face presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să revină la respectarea principiilor dreptului internaţional".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu noi promisiuni de arme occidentale, şi ţările europene speră că Beijingul îşi va folosi influenţa asupra Moscovei pentru a contribui la încheierea războiului.

Ucraina nu va accepta "nicio propunere care să implice pierderea teritoriilor sale sau îngheţarea conflictului", a făcut cunoscut miercuri Kievul după ce şeful diplomaţiei sale, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu Li Hui. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?