Merkel dezvăluie planul pentru o nouă instituție internațională
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Angela Merkel
Angela Merkel
Angela Merkel va propune, luni, la Geneva, un plan de reformare a Organizației Mondiale a Sănătății, instituție care nu a reușit să reacționeze rapid și eficient la declanșarea epidemiei de Ebola. Cancelarul german a prezidat, la Berlin, un grup de lucru, alcătuit din experți internaționali, care au propus crearea unui organism independent de gestionare a crizelor.

OMS este acuzată că a ezitat  să declara Ebola o urgență de sănătate publică, din cauza lipsei de informații, dar și din cauza unor interferențe politice, scrie The Guardian.

Un anunț al OMS  ar fi afectat economiile țărilor expuse (Sierra Leone, Liberia și Guinea), al căror comerț se prăbușea, odată cu suspendarea zborurilor aeriene și diminuarea exporturilor. Până la urmă, economiile țărilor afectate nu au putut fi protejate, dimpotrivă, au suferit un impact semnificativ, iar catastrofa umanitară a fost amplificată de întârzierea cu care s-au aplicat măsurile de răspuns la epidemie.

Noul organism creat pentru supravegherea bolilor transmisibile va raporta OMS, dar va fi protejat de ingerințe politice, conform proiectului elaborat la Berlin. Având o autonomie lărgită, va putea comenta public modul în care țările membre se pregătesc pentru a face parte unor amenințări,  potrivit responsabilităților ce le revin. De asemenea, în cazul unei epidemii noua instituție va pune în mișcare forțele medicale și de suport planificate și pregătite să intervină la nivel global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel