Merkel condamnă expulzarea unor diplomaţi din Rusia, dar Nord-Stream 2 va fi finalizat şi dialogul cu Moscova menţinut
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cancelarul german Angela Merkel a condamnat vineri expulzarea unor diplomaţi europeni din Rusia, decizie pe care a calificat-o drept ''nejustificată'' şi un nou pas prin care Rusia se îndepărtează de statul de drept, dar a subliniat că va menţine deschis dialogul cu Moscova şi nu vor fi suspendate lucrările la gazoductul Nord-Stream 2, Berlinul fiind însă favorabil sancţiunilor împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Ministerul de Externe rus a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Germania, Suedia şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale în favoarea opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi. Considerăm această expulzare ca fiind nejustificată, a spus Merkel în faţa presei după o videoconferinţă pe teme de securitate şi apărare cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Şefa guvernului de la Berlin a menţionat că Germania îşi rezervă dreptul de a continua sancţiunile (împotriva Rusiei), în special împotriva unor persoane individuale, dar a adăugat că este o datorie diplomatică să menţină deschise canalele de comunicare cu Moscova. Cât despre gazoductul Nord Stream 2, Angela Merkel a respins o posibilă suspendare a lucrărilor la acest proiect.

Poziţia (Germaniei) asupra Nord Stream 2 nu este deocamdată afectată de aceasta; este un proiect asupra căruia cunoaşteţi poziţia guvernului federal german, a punctat Merkel. Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, s-a declarat marţi convins că gazoductul ruso-german Nord Stream 2 va fi finalizat, în pofida presiunilor Franţei, SUA şi ale altor aliaţi ca acest proiect să fie suspendat în urma reprimării mişcării de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi în Rusia.

Cu un da clar a răspuns Scholz la o întrebare, ce i-a fost adresată la forumul jurnalistic Europa 2021, despre realizarea până la capăt a acestui proiect costisitor - de circa 9,5 miliarde de euro -, construit în prezent în proporţie de 95%, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel