Merkel a paralizat centralele nucleare din Germania. Află care sunt implicațiile economice ale crizei nucleare
Teoria producerii energiei cu ajutorul centralelor nucleare se zguduie odată cu Fukushima și toată Japonia. Comisarul European pe Energie, Günther Oettinger, a decis alături de reprezentanții celor 27 de state membre să supună cele 143 de centrale nucleare de pe teritoriul european la teste de rezistență. Angela Merkel a decis întreruperea activității la cele 17 centrale nemțești cel puțin pentru 3 luni și a anulat planurile de dezvoltare în ceea ce privește energia nucleară. Premierul francez, Francois Fillon, a anunţat că va ordona revizuirea sistemelor de siguranţă ale celor 58 de reactoare nucleare din Franţa.
Când un stat ca Germania reexaminează energia atomică, este clar că vor exista consecințe la nivel european”, a declarat comisarul European pe Energie, Günther Oettinger.
Implicațiile economice ale crizei nucleare
Criza nucleară din Japonia a făcut ca mai toate bursele să scadă mult. Inclusiv prețul petrolului a scăzut, dar speciaștii în economie spun că acest fenomen se datorează scăderii cererii din Japonia, unde mai toată economia este paralizată. Numeroase firme și-au oprit activitatea, Guvernul cere japonezilor să economisească energia cât mai mult posibil, dar curând va fi nevoie de înlocuirea energiei nucleare produse de reactoarele afectate cu alt tip de energie, deci vor exista importuri însemnate de petrol.
În ceea ce privește economia globală, se pare că cel mai mult va avea de suferit China, țară pentru care Japonia reprezenta importatorul principal. Japoniei și restul lumii s-ar putea chiar să primească un impuls, căci economia japoneză stagna de ceva vreme, iar acum se vor reactiva motoarele pentru reconstrucție, ceea ce permite și creștere economică atât pentru japonezi, cât și pentru investitori.
În schimb, problema ar putea fi reprezentată de retragerea investițiilor japonezilor de pe piețele externe, pentru că există resurse imense în afara țării. Acest lucru ar putea avea un efect negativ asupra economiilor din restul lumii, ba chiar ar putea exista pericolul unei noi crize, susțin economiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News