Data publicării:
Merele, sănătoase și gustoase
E mult adevăr în expresia „un măr pe zi ține doctorul la distanță”! Merele sunt pline de antioxidanți care îți pot ajuta organismul să lupte contra mai multor boli și să rămână sănătos. Aceste fructe sunt și bogate în fibre, așa că ajută la diete și reduc inflamațiile.
Un măr mic (de circa 100 de grame) are, în medie, cam 54 calorii și 14 de grame de carbohidrați. Conține fibre - în jur de 5 grame, este o sursă bună de vitamina A, C (are 4,6 mg), D, B 6 și B 12, magneziu (cu 5 mg) și de potasiu (107 mg), calciu (6 mg) și acid ursolic (crește masa mușcilor scheletici și țesutul adipos bun). Plus, are colesterol 0, ceea ce-l face ideal pentru diete! Are, însă, 10 g de zahăr, natural ce-i drept - dar totuși trebuie luată în considerare cantitatea.
Efectele benefice ale merelor pentru organism sunt, însă, multe și demne de luat în considerare. Iată cele mai importante 10 dintre ele:
1. Aduc organismului un aport important de antioxidanți
Mai multe au demnostrat că merele conțin quercetină și acid clorogenic. Acești compuși combat radicalii liberi responsabili de multe procese nefaste în organism.
2. Previn inflamațiile
Fitochimicalele pe care le conțin merele ajută la reducerea riscului de apariție a multor boli cauzate deinflamații. De altfel, mai multe studii au demonstrat cp alimentele bogate în antioxidanți ajută la menținerea greutății normale, la întărirea oaselor și la managementul diabetului.
3. Adjuvanți în lupta contra bolilor cardiace
O dietă bogată în fructe și legume, adică inclusiv cu mere, duce la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă. Pectina, un tip de fibre care se găsește în mere, reduce natural nivelul colesterolului.
4. Aduc organismului un aport mare de fibre solubile
Pectina de care vorbeam anterior e un soi de fibră solubilă care se leagă de substanțele grase din tractul digestiv, precum colesterolul și toxinele, și ajută la eliminarea lor, notează davidwolfe.com.
5. Îmbunătățesc digestia
Prin conținutul bogat în fibre, merele îmbunătățesc foarte mult digestia. Mai mult, fitonutrienții din conținutul lor protejează distemul digestiv în fața stresului oxidativ.
6. Sunt bogate în vitamina C
Un măr conține în jur de 14% din doza recomandată de vitamina C, cea care protejează ADN-ul de acțiunea negativă a radicalilor liberi. În plus, la beneficiile pe care le avem de pe urma merelor putem adăuga și faptul că ajută celulele pielii să se înnoiască, ajută la vindecarea rănilor și protejează organismul contra infecțiilor.
7. Ne ajută să ne controlăm greutatea
Fibrele din mere dau senzația de sațietate și ne ajută să ne controlăm nivelul de zahăr dinsânge. Zahărul natural pe care-l conțin ne potolește poftele, ajutându-ne să slăbim câteva kilograme.
8. Luptă contra diabetului
În general, o dieta bogată în fructe și legume ajută la prevenirea apariției diabetului. În mod special, merele ajută organismul să fie mai sensibil la insulină, așa că previn apariția diabetului și creșterea în greutate. Un rol important în aceasta îl joacă și antioxidanții și fibrele din conținutul lor, de aceea merele fiind indicate în dieta diabeticilor.
9. Luptă contra simptomelor astmului
S-a dovedit științific că merele reduc riscul de apariția a astmului și descresc senzitivitatea bronșică. Pentru cei care au astm, merele îi ajută să controleze mai bine simptomele acestei afecțiuni, datorită antioxidanților, flavonoidelor și celorlalți nutrienți pe care le conțin.
10. Conținutul de bor benefic pentru oase
Merele conțin bor, un mineral care joacă un rol esențial în întărirea oaselor. Așa că printre beneficiile consumului de mere notăm; prevenirea osteoporozei, creștere amasei musculare și îmbunățirea funcțiilor cerebrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News