Mere "mica înțelegere". Rețeta din 1935
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Ai mai auzit de acest desert? Poate numele - mere "mica înțelegere" - nu îți sună foarte bine, dar te asigurăm că rezultatul este unul delicios. Unde mai pui că nici nu este greu de preparat.

Ingrediente

- 4-5 mere
- 5 linguri zahăr
- 3 ouă
- 3 linguri zahăr pudră
- puțină sare

Cum se prepară

Se spală merele, se curăță de coajă și de sâmburi, se taie în bucățele și se pun la fiert cu apă cât să le acopere, împreună cu 5 linguri de zahăr, potrivit reteteistorice.ro. Cu ajutorul unui mixer, se bat spumă albușurile de ou cu puțină sare, apoi se încorporează treptat zahărul pudră.

Când merele sunt fierte, într-o tavă sau în tăvițe mai mici (individuale), se pune un strat de mere din compot. Apoi, cu ajutorul unei linguri, se acoperă întreaga suprafață cu spumă de albuș (punând câte o lingură de spumă una lângă alta, fără a netezi suprafața).

Se dă la cuptor câteva minute, până se rumenește puțin spuma de ou.

Poate preferi, totuși, alt desert. Mai avem ceva bun pentru tine: negresă cu cremă.

Ingrediente

400 g ciocolată menaj

Pentru glazură:

150 g fulgi de migdale
2 pliculete zahăr vanilinat
200 ml lapte rece
8 linguri zahăr
8 gălbenuşuri
300 g unt

Pentru cremă:

8 linguri făină
5 ouă
3 linguri lapte
3 linguri cacao
300 g zahăr
200 g unt

Pentru blat:

200 ml frişcă lichidă
100 g unt
150 g fulgi de migdale

Cum se prepară

Pentru blat se pun pe aragaz untul, zahărul, cacaua şi laptele şi se fierb. Se răceşte şi se pun gălbenuşurile, făina şi albuşurile bătute spumă. Se amestecă cu grijă şi se toarnă aluatul într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se coace 25 de minute.

Pentru cremă se freacă zahărul cu gălbenuşuri, se adaugă laptele şi se amestecă bine pe foc până ce se obţine o cremă groasă care se lasă la răcit, potrivit reteteunica.ro. Între timp, se freacă untul spumă care se adaugă lingură cu lingură în crema fiartă şi răcită. Se pun şi zahărul vanilat şi migdalele.

Blatul răcit se taie în două cu un cuţit cu lamă lungă şi se aşază alternativ cu crema într-o tavă cu pereţi înalţi.

Se prepară glazura pentru care untul şi frişca se pun pe foc şi, după ce a dat un clocot şi untul s-a topit, se toarnă peste ciocolata ruptă bucăţi mici sau rasă. Se amestecă pentru ca ciocolata să se topească şi se adaugă migdalele.

Se toarnă glazura într-un strat generos peste blatul şi crema din tavă, se nivelează cu o spatulă sau un cuţit cu lamă lată trecut prin apă şi se dă la rece.

Sau poate preferi ceva mai răcoritor. În acest caz, îți recomandăm: înghețata de vișine.

Ingrediente

- 300 g zahăr
- 1/2 pahar apă
- 300 g vișine
- 10 sâmburi de vișine
- 1/2 lămâie

Cum se prepară

Se spală vișinele, se curăță și se scot sâmburii. Cu ajutorul unei prese, se storc vișinele pentru a obține sucul (trebuie să obținem 1/2 pahar suc de vișine), potrivit reteteistorice.ro. Se sparg vreo 10 sâmburi de vișine.

Se face, pe foc, un sirop din zahăr și apă. Când zahărul este topit, se adaugă sucul de vișine și sâmburii zdrobiți, se amestecă bine și se ia de pe foc. Se strecoară bine, se adaugă zeama de lămâie și se lasă să se răcească. Se pune într-o cutie la congelator și se servește a doua zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel