Mercur ar putea avea un strat de diamante gros de 16 km sub suprafața sa, descoperă o navă NASA
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Cea mai mică planetă din sistemul solar ar putea avea bogății vaste sub suprafața sa, potrivit unei descoperiri uimitoare făcute de o sondă spațială NASA.

Oamenii de știință au stabilit că Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, ar putea conține un strat de manta de diamant cu o grosime de 16 km, pe baza datelor furnizate de sonda spațială MESSENGER a NASA, potrivit Space.com.

Suprafața planetei Mercur, în special petele de culoare închisă de grafit, un tip de carbon, au lăsat oamenii de știință nedumeriți timp de decenii.

Petele sugerează că planeta ar fi avut cândva un ocean de magmă, sub scoarța vizibilă, bogat în carbon care ar fi format petele atunci când magma s-a infiltrat la suprafață.

Același proces geologic ar fi creat probabil și o manta bogată în carbon - cu toate acestea, noile date și o reevaluare a masei de la suprafața planetei sugerează că mantaua nu este făcută din grafit, ci din diamant prețios.

Prima navă spațială care a orbitat în jurul planetei Mercur

"Calculăm că, având în vedere noua estimare a presiunii la limita dintre manta și nucleu și știind că Mercur este o planetă bogată în carbon, mineralul purtător de carbon care s-ar forma la interfața dintre manta și nucleu este diamantul și nu grafitul", a declarat pentru Space.com Olivier Namur, membru al echipei și profesor asociat la KU Leuven.

"Ne-am gândit direct că acest lucru trebuie să aibă o implicație uriașă pentru speciația [distribuția unui element sau a unui alotrop printre speciile chimice dintr-un sistem] de carbon, diamant vs grafit, pe Mercur", a adăugat Namur.

MESSENGER, care înseamnă „Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry, and Ranging”, a fost lansată în 2004 și este prima navă spațială care a orbitat în jurul planetei Mercur, lucru pe care l-a făcut între 2011 și 2015, cartografiind întreaga planetă și colectând date despre geologia și câmpul magnetic al acesteia, potrivit Space.com.

Echipa, care și-a publicat rezultatele în revista Nature Communications, a folosit o presă de volum mare pentru a reproduce condițiile de sub scoarța lui Mercur, cu temperaturi care ajung până la 3.950 de grade Fahrenheit.

Testele le-au permis oamenilor de știință să vadă cum ar fi reacționat mineralele găsite pe planetă în istoria timpurie a planetei.

Un strat de diamant care a continuat să crească în timp

"Credem că diamantul ar fi putut fi format prin două procese. Primul este cristalizarea oceanului de magmă, dar acest proces a contribuit probabil la formarea doar a unui strat foarte subțire de diamant la interfața nucleu/manten. În al doilea rând, și cel mai important, cristalizarea miezului metalic al planetei Mercur", a declarat Namur pentru outlet. 

Miezul lui Mercur era complet lichid atunci când planeta s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani și s-a cristalizat lent în timp.

"Miezul lichid înainte de cristalizare conținea ceva carbon; cristalizarea, prin urmare, duce la îmbogățirea în carbon a topiturii reziduale", a declarat Namur. "La un moment dat, se atinge un prag de solubilitate, ceea ce înseamnă că lichidul nu mai poate dizolva mai mult carbon, și se formează diamantul", a continuat Namur.

Diamantul, care nu este la fel de dens ca metalul, ar fi ajuns până la miezul lui Mercur înainte de a stagna între miez și manta creând un strat de diamant care a continuat să crească în timp, potrivit lui Namur.

Namur a declarat că această descoperire șocantă evidențiază procesele diferite prin care s-au format celelalte planete cu suprafețe solide, Venus, Pământ și Marte.

"Mercur s-a format mult mai aproape de Soare, probabil dintr-un nor de praf bogat în carbon. În consecință, Mercur conține mai puțin oxigen și mai mult carbon decât alte planete, ceea ce a dus la formarea unui strat de diamante", a declarat Namur. 

"Cu toate acestea, nucleul Pământului conține, de asemenea, carbon, iar formarea de diamante în nucleul Pământului a fost deja sugerată de diverși cercetători", a adăugat el, conform New York Post.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel