Mencinicopschi avertizează: E-urile din alimente încalcă postul
Postul Paștelui, care a început de două zile, este cel mai aspru și cel mai greu de ținut. După cum De Ce News a mai scris, postul nu mai este ținut cu sfințenie, așa cum făceau părinții sau bunicii noștri. Înlocuirea produselor de post cu ingrediente care imită gustul alimentelor de dulce tinde să acapareze tot mai mult, dar cu efecte nocive pentru sănătate.
În acest sens, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi susține că niciun aliment care conţine E-uri nu este de post. Totodată, nutriţionistul afirmă că femeile gravide, copiii şi bolnavii trebuie să obţină dezlegare de la preot în privinţa postului, pentru a nu-şi periclita sau agrava starea de sănătate, scrie Ring.
Absolut toate produsele care conţin E-uri nu sunt de post, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, deoarece în tradiţia creştină nu existau alimente cu E-uri. "Alimentele de post ar trebui preparate în casă, după reţete vechi, monahale. Trebuie să evităm alimentele industriale pentru că nu sunt de post. E-urile sunt nişte chimicale care nu au existat acum 2.000 de ani, iar postul ortodox se ţine cu alimente de post tradiţionale. De asemenea, dintre E-uri, există roşu carmin, cunoscut sub denumirea E 120, produs cu extract de origine animală, pe care îl găsim în foarte multe produse, cum ar fi pateul de post. Pe lângă E-uri, trebuie să ne ferim de cazeinat, care este un compus al laptelui, de ovalbulină, adică praf de ou, şi de hidrolizat, care este făcut din carne", spune prof. dr. Mencinicopschi.
Gravidele, copiii şi bolnavii nu trebuie să postească
Profesorul Mencinicopschi spune că postul nu este recomandat copiilor mici, femeilor însărcinate şi celor care alăptează. De asemenea, cei care suferă de cancer, boli de plămâni, au stări de anemie sau carenţe alimentare nu trebuie să ţină post. "Preoţii dau dezlegare pentru aceste lucruri, dacă vrei să respecţi tradiţia şi credinţa", precizează Mencinicopschi.
"Am vorbit şi cu clerici, cu monarhi şi mi-au spus că alimentele de post sunt numai cele care respectă tradiţia, aşa cum s-au făcut ele acum 2.000 de ani, nu cu E-uri, nu cu grăsimi modificate, cu organisme modificate genetic," mai spune Gheorghe Mencinicopschi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News