Data actualizării:
Data publicării:

Mega Image și Profi, printre magazinele care au afișat deja produsele la preț redus. Cât costa laptele înainte de ieftinire

Autor: Andrei Itu | Categorie: Economie
WhatsApp
De marți, 1 august 2023, anumite alimente de bază ar trebui să se ieftinească, după ce guvernul a luat măsuri de reducere a prețurilor în colaborare cu marii retaileri.

Listă alimente care se vor ieftini de la 1 august 2023:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" 1 kg

6. Mălai 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac

14. Zahăr alb tos 1 kg

Care este situația în seara zilei de 31 august

Am analizat prețurile produselor din două magazine, PROFI și Mega Image, situate într-un cartier din Cluj-Napoca, pentru a vedea care este situația cu o zi înainte de a intra în vigoare Ordonanța Guvernului de reducere a produselor amintite mai sus.

 

De exemplu, am luat la întâmplare laptele ZUZU 1,5% grăsime, pentru a compara prețurile actuale versus începutul lunii februarie la magazinul Mega Image. În februarie 2023 avea un preț de 7,33 RON.

 

 

 

Din seara zilei de 31 iulie 2023 același tip de lapte are prețul de 5,89 RON, la un magazin Mega Image din Cluj-Napoca, în urma aplicării OUG 67/2023.

 

 

 

 

Spre deosebire de Mega Image, Laptele ZUZU 1,5% grăsime, are acum prețul de 6,39 RON la PROFI. În februarie avea prețul de 6,99 RON.

 

 

 

 

La Mega Image, la capitolul legume și fructe, încă nu s-a aplicat măsura, nici etichetarea aferentă.

 

Foto

 

 

 

Întrebarea care se pune este: Cine suportă aceste reduceri, în contextul stabilirii prețului final al unui produs, în cadrul lanțului de aprovizionare? Producătorii, distribuitorii sau retailerii?

Dacă, de exemplu, prețul la laptele de 1,5% grăsime a fost redus, cine suportă această reducere? Producătorul care trebuie să îl vândă și mai ieftin ca ceilalți din lanțul de aprovizionare să nu resimtă scăderea adaosului comercial?

 

Pentru a vedea mai multe imagini cu prețurile de la raft, vă invităm să consultați galeria foto din articol.

 

 

Citește și - Capcană cu produsele ieftine de la 1 august 2023. Atenție: Cum riști să iei mai scump. Elena Cristian: Și uite așa... se poate schimba „nota de plată” la final

Citește și - Etichetă 'Produs în România', dar cu ingrediente din import. Cum sunt păcăliți clienții / foto

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel