Medvedev avertizează că rachetele hipersonice vor fi în curând aproape de ţărmurile NATO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Dmitri Medvedev, sursa Agerpres
Dmitri Medvedev, sursa Agerpres
Medvedev a avertizat SUA că rachetele hipersonice vor fi aproape de ţărmurile NATO.  

Fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev a avertizat joi SUA că rachetele hipersonice vor fi în curând aproape de ţărmurile NATO, după ce ambasada SUA a declarat într-un videoclip că este solidară cu ruşii care s-au opus războiului din Ucraina.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat unul dintre cele mai sângeroase războaie din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai profundă criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul, după criza rachetelor din Cuba din 1962.

"Principalul cadou de Anul Nou, cu un pachet de muniţie de rachete Zircon, a plecat ieri către ţărmurile ţărilor NATO", a transmis Medvedev, referindu-se la decizia preşedintelui Vladimir Putin de a desfăîşura o navă de război cu rachete de croazieră hipersonice în Atlantic.

Medvedev a spus că rachetele ar putea fi plasate la 160 km de coasta SUA, adăugând: "Aşa că bucuraţi-vă! Îi va aduce în fire pe oricine reprezintă o ameninţare directă pentru Rusia şi aliaţii noştri". Medvedev a făcut aceste afirmaţii după ce ambasada SUA în Rusia a difuzat un videoclip intitulat "apel către poporul Rusiei".

Videoclipul de 50 de secunde conţine imagini cu impactul bombardamentelor din Ucraina şi în care se spune că ceea ce se întâmplă acolo "nu este demn de tine".

"Suntem solidari cu fiecare dintre voi care depuneţi eforturi pentru a crea un viitor mai paşnic", se precizează în videoclip, care prezintă o imagine cu sloganul "Nu războiului", mesaj în limba în rusă scris pe un perete.

"De-a lungul istoriei, ţările noastre au fost unite prin categoria culturilor şi realizările noastre", se spune în videoclip, adăugându-se că Rusia şi Statele Unite "au concurat şi au colaborat" de zeci de ani.

Videoclipul mai prezintă imagini cu cosmonauţi sovietici, scriitori precum Fedor Dostoievski şi lideri precum Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov şi Boris Elţin, Putin nefiind inclus.

Medvedev, un aliat apropiat al lui Putin, a criticat videoclipul, descriind guvernul SUA drept "de nebuni" cinici şi "fii de căţea", despre care spune că foloseşte trucurile propagandistului nazist Joseph Goebbels.

De când a început războiul, retorica lui Medvedev a devenit din ce în ce mai acidă, deşi opiniile sale publicate coincid uneori cu gândirea la nivelurile superioare ale elitei Kremlinului, notează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel