Data actualizării:
Data publicării:

Medvedev, amenințări voalate la adresa Occidentului: Și la centralele nucleare ale UE se pot întâmpla accidente

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Medvedev, amenințări voalate la adresa Occidentului: Și la centrale nucleare ale UE se pot întâmpla accidente / Foto: Pixabay, de jplenio
Medvedev, amenințări voalate la adresa Occidentului: Și la centrale nucleare ale UE se pot întâmpla accidente / Foto: Pixabay, de jplenio

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a făcut din nou mai multe declarații halucinante.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a emis vineri o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei care au acuzat Rusia că acum creează riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea forțelor în jurul centralei ucrainene Zaporojie, scrie Reuters.

Ucraina a acuzat Rusia că a tras în orașele ucrainene din apropiere, știind că forțele ucrainene nu ar putea risca să răspundă atacului. Se spune că Moscova a bombardat zona Zaporijie în timp ce dă vina pe Ucraina. 

"Ei (Kievul și aliații săi) spun că este Rusia. Asta este, evident, 100% prostie, chiar și pentru publicul rusofob stupid", a scris Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

"Spun că se întâmplă pur întâmplător, de genul "Nu am vrut”. Ce să spun? Să nu uităm că Uniunea Europeană are și centrale nucleare. Și acolo se pot întâmpla accidente.", a amenințat Medvedev.

Riscul unei catastrofe nucleare

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a declarat că bombardarea centralei Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ar putea provoca un dezastru nuclear, dar nu a reușit să aranjeze condițiile pentru o inspecție. Kievul și secretarul general al ONU Antonio Guterres au cerut demilitarizarea zonei, iar Grupul celor Șapte mari economii a cerut Rusiei să o returneze Ucrainei. 

Însă parlamentarul rus Leonid Slutsky, președintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare, a declarat că ideea de a readuce uzina sub controlul ucrainenilor este "o batjocură din punctul de vedere al asigurării siguranței".

"Și toate declarațiile miniștrilor de externe G7 în sprijinul cererilor lor nu sunt altceva decât sponsorizarea terorismului nuclear.", a adăugat el pe canalul său Telegram.

Rusia a confiscat uzina Zaporojie în martie, după ce a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar site-ul este încă operat de personalul său ucrainean. Kievul a declarat că acel complex a fost lovit de bombardamente de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materiale radioactive. Oficialii numiți de ruși au declarat că Ucraina a bombardat fabrica de două ori, perturbând o schimbare de tură, potrivit agenției de știri de stat rusă TASS.

Pericol nuclear în Ucraina. Rușii avariază centrala nucleară de la Zaporojie cu scopul reorientării producției în Crimeea

Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom, notează AFP.

"Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea", a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.

"Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat preşedintele Energoatom, Petro Kotin.

"Când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil", a mai avertizat Petro Kotin.

Situată în apropierea oraşului Energodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), centrala, cea mai mare din Europa, are şase din cele 15 reactoare ucrainene, capabile să alimenteze patru milioane de locuinţe. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie. Vezi mai mult despre acest subiect AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel