Meditația și anxietatea. Cum putem identifica stările pe care grijile excesive le produc
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Meditația poate ajuta la reducerea efectelor anxietății, atât cele fizice, cât și cele psihice. Una dintre cele mai simple metode este identificarea sentimentelor și senzațiilor din corp. 

Multe persoane pot experimenta o stare de agitație în care nu își pot controla emoțiile. Anxietatea este o afecțiune care pune mintea și corpul într-o starea de „luptă sau fugi”, care de obicei se activează pentru a putea face față momentelor periculoase sau tensionate. În cazul anxietății sau a afecțiunilor din această sferă, mintea rămâne într-o permanentă stare de tensiune, echilibrul hormonilor secretați fiind afectat. 

În momentele de anxietate intensă o persoană poate avea senzația că ceva rău urmează să se întâmple, sau simte nevoia constantă de a face ceva, ori de a mânca. În aceste stadii, anxietatea poate fi istovitoare, aducând o persoană la epuizare. Anxietatea devine o afecțiune de sine stătătoare atunci când un pacient experimentează griji persistente și excesive timp îndelungat.

Meditația, un aliat

Meditația ajută la concentrarea atenției asupra unui singur lucru: respirația. Studiile au arătat că meditația practicată constant poate reface legăturile neuronale, restabilind noi modele de gândire, scrie Headspace. Prin meditație ne putem familiariza cu gândurile care declanșează episoadele anxioase.

O metodă eficientă este cea în care scanăm mental fiecare emoție care apare odată cu anxietatea. Identificarea, numirea și delimitarea lor pot oferi o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă într-o minte anxioasă. Același lucru poate fi făcut cu corpul. În starea de meditație, identificarea senzațiilor, a posturii și a stării generale poate aduce în prim plan care sunt efectele directe ale anxietății asupra corpului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel