Medicul Rădulescu explică ce au în comun scufundările, mersul cu avionul și exploziile

Foto Pexels
Foto Pexels

Ce au în comun scufundările, mersul cu avionul și exploziile? Un răspuns vine de la medicul Vasi Rădulescu. 

„Barotita medie apare atunci când presiunea aerului din urechea medie și presiunea aerului din mediul înconjurător nu se potrivesc, împiedicând timpanul (membrana timpanică) să vibreze în mod normal. Un pasaj îngust numit trompa lui Eustachio, care este conectat la urechea medie, reglează presiunea aerului.

Atunci când un avion urcă sau coboară, presiunea aerului se schimbă rapid. Adesea, trompa lui Eustachio nu poate reacționa suficient de repede, ceea ce provoacă simptomele specifice barotitei. Înghițitul sau căscatul deschid trompa lui Eustachio și permit urechii medii să primească mai mult aer, egalizând presiunea aerului.

Barotrauma de ureche poate fi cauzată și de:

Scufundări cu scafandrul
Camere de oxigen hiperbarice
Explozii în apropiere, cum ar fi într-o zonă de război

De asemenea, este posibil să resimți o formă minimă de barotraumă în timp ce mergi cu liftul într-o clădire înaltă sau urci cu mașina în munți”, a explicat medicul și scriitorul Vasi Rădulescu. 

Factori de risc

„Orice afecțiune care blochează trompa lui Eustachio sau îi limitează funcția poate crește riscul de ureche de avion.

Factorii de risc comuni includ:

O trompă de Eustachio mică, în special la sugari și copii mici
Răceala obișnuită
Infecția sinusurilor
Febra fânului (rinită alergică)
Infecția urechii medii (otită medie)
Dormitul într-un avion în timpul urcării și coborârii, deoarece nu faci în mod activ lucruri pentru a egaliza presiunea în urechi, cum ar fi căscatul sau înghițirea”, a scris medicul pe drvasiradulescu.ro.

Căsătoria ți-ar putea salva viața

Căsătoria ar putea proteja împotriva bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale, potrivit unui nou studiu, citat de medicul Vasi Rădulescu.

„Factorii de risc asociați cu bolile cardiovasculare includ înălțimea, vârsta, sexul, tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, diabetul și fumatul. Însă aceștia reprezintă doar 80% din totalul cazurilor. Ce se întâmplă cu restul de 20%? Potrivit unui nou studiu publicat în revista Heart, răspunsul ar putea fi statutul marital.

Cardiologul Mamas Mamas, de la Universitatea Keele din Marea Britanie, a explorat relația dintre statutul marital și sănătatea cardiovasculară.

“Adesea, în practica mea clinică, am pacienți care vin să mă vadă și singurul motiv pentru care au venit este pentru că soțul sau soția lor le-a spus să o facă. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc că poate starea civilă a unui pacient ne poate oferi informații suplimentare”, spune Mamas.

Echipa de cercetare a compilat date din 34 de studii separate, toate publicate între 1963 și 2015. Datele acoperă peste 2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 77 de ani, localizate în America de Nord, Europa, Scandinavia, Orientul Mijlociu și Asia.

Rezultatele analizei au fost surprinzătoare: în comparație cu pacienții căsătoriți, cei necăsătoriți aveau cu 42% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 16% mai multe șanse de a dezvolta boli coronariene.

În plus, probabilitatea de mortalitate este, de asemenea, mult mai mare pentru cei necăsătoriți: aceștia au cu 42% mai multe șanse de a muri din cauza unei boli coronariene și cu 55% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral fatal.

Mamas și echipa sa au împărțit categoria pacienților necăsătoriți pentru a-i evalua pe cei care sunt divorțați sau văduvi. Rezultatele analizei au arătat că cei care divorțează au cu 35% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă și cu 16% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral, indiferent de sexul lor.

Așadar, de ce este căsătoria bună pentru sănătatea noastră?

“Există un aspect de presiune conjugală, ca atunci când un partener îl obligă pe celălalt să apeleze la asistență medicală sau să adopte un stil de viață sănătos după un atac de cord, de exemplu”, explică Mamas. “Apoi, mai există și faptul de a avea un soț care să te ducă la clinici de reabilitare sau ambulatorii, sau să se asigure că îți iei medicamentele. Acest lucru este esențial în procesele de prevenire sau de recuperare” - a precizat Vasi Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel