Urmărește emisiunea live
Medicul Ojoga: Așa cum există proteză de șold și de genunchi, există și proteză de umăr. În România, lucrul acesta nu e cunoscut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Dr Liviu Ojoga. Foto: DC NEWS
Dr Liviu Ojoga. Foto: DC NEWS
Așa cum există proteză de șold și de genunchi, așa există și proteză de umăr, explică Liviu Ojoga, medic primar ortopedie și traumatologie.

Medicul Liviu Ojoga, șeful secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Sanador din București, a fost întrebat dacă îmbătrânirea organismului este singurul motiv pentru care apar leziunile degenerative. „Nu, nu neapărat. Sunt și alți factori care pot să contribuie. În primul rând, fumatul. Și profit de ocazie să atrag atenția asupra vindecării după intervenții chirurgicale la nivelul coafei rotatorilor. Mereu mă interesează dacă pacientul este fumător. Întotdeauna le explic că vindecarea este împiedicată de nicotină și că e foarte bine dacă reușesc să se lase de fumat. Este încă un motiv care să-i ajute să ia această decizie. Și afecțiunile tiroidiene pot să contribuie la apariția leziunilor”, a explicat medicul Liviu Ojoga în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical. 

Sanador

Odată cu îmbătrânirea, „îmbătrânesc și tendoanele, care își pierd calitatea, se uzează, și, atunci, leziunea lor, ruperea tendoanelor se produce la traumatisme mult mai mici decât e necesar pentru ca un tendon să se rupă la un pacient tânăr”, a explicat medicul.

„Profit de această ocazie să atrag atenția publicului că aceste leziuni, uneori, sunt neglijate în România. Așa cum există proteză de șold și de genunchi, așa există proteză de umăr. În România, lucrul acesta nu este foarte cunoscut. Pacienții iau acest sindrom dureros la nivelul umărului după o anumită vârstă ca pe ceva obișnuit, că e ceva normal, am o vârstă, mă doare umărul. Nu, nu este normal! Trebuie mers la doctor, stabilit un diagnostic. Există tratamente, nu sunt neapărat chirurgicale”, a spus Liviu Ojoga.

„Este păcat să nu se adreseze medicului pentru aceste dureri”, a conchis acesta. 

Dr Liviu Ojoga: Totul despre patologia umarului. Interviurile DC News si DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel