Medicii români nu mai pleacă în străinătate. Florin Buicu: Din acel moment, numărul s-a redus substanțial
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Medicul Florin Buicu, parlamentar PSD și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a vorbit despre medicii români care părăsesc țara după finalizarea studiilor.

Conf. dr. Florin Buicu, parlamentar PSD și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a venit cu cifre referitoare la numărul de medici la suta de mii de locuitori și a spus de ce medicii români nu mai pleacă în străinătate într-un număr semnificativ:

„Dacă ne uităm pe datele statistice legate de numărul personalului medical, numărul de medici la suta de mii de locuitori este unul dintre indicatorii utilizați la nivel european. Am pornit de la 240 de medici la suta de mii de locuitori și am ajuns, datorită politicilor în domeniul sănătății luate în ultimii ani, către 300 și un pic“, a spus medicul Florin Buicu.

„Adică am pornit de la 240 la finalul comunismului?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu, nu! Vorbesc de perioada anilor 2012-2015, de acolo am pornit. În momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană, piața pentru profesioniștii din sistemul de sănătate s-a deschis larg, iar datorită salariilor și condițiilor de muncă a existat o migrație deosebită în acest domeniu, indiferent că vorbim de medici sau de asistenți medicali. În perioada 2010-2017 au fost undeva la vreo 45.000 de certificate emise care dădeau dreptul de a desfășura activitate de medic în străinătate, dar asta nu înseamnă că toți au plecat. Într-o perioadă, mulți medici din România asigurau perioadele de concediu ale specialiștilor din anumite spitale.

Începând cu 2017, momentul la care salariile în domeniul sănătății au crescut substanțial, dar și înainte, pentru că vorbeam de rezidenți, am constatat că migrația medicilor, ușor, ușor, a început să scadă și începând cu 2018, anul în care salariile au crescut, ea a fost redusă substanțial“, a spus, la DC News, Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Șansă pentru bolnavii de inimă. Buicu: Ar fi necesar! Nu au alternativă terapeutică

Conf. dr. Florin Buicu a vorbit despre subiectele momentului în zona de sănătate, dezbătute în Parlament.

„Nu m-aș lega doar de actele normative, pentru că în afară de propunerile legislative avem numeroase întâlniri cu Asociații ale Pacienților, ale profesioniștilor, care vin și ne sesizează nevoia unor servicii medicale. În patologia cardiovasculară vorbim despre o serie de pacienți care au ca și alternativă terapeutică, la care nu se poate interveni chirurgical deschis, să taie sternul să-l deschidă, pentru aceștia avem o modalitate terapeutică ce se face transcateter, adică intervențional, minim-invaziv, prin venă, pentru că se schimbă valva aortică.

În momentul de față, față de valva aortică, au apărut în domeniul acesta al dispozitivelor medicale și valva bicuspidă și valva mitrală. Ar fi necesar pentru această categorie de bolnavi - că nu sunt foarte mulți - ca programele de sănătate curative, derulate de Casa de Asigurări, să poată sau să permită să dea șansa acestei categorii de pacienți, să poată beneficia de aceste valve. Bolnavii nu au alternativă terapeutică. La ei, supraviețuirea este determinată de schimbarea acestor valve (...)“ (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel