Medicii de familie își pot dota și renova cabinetele cu bani din PNRR. Depunerea dosarelor începe în 4 august
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Peste 180 milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt puse la dispoziţia medicilor de familie pentru investiţii în cabinetele medicale, a informat, joi, Ministerul Sănătăţii.

Pentru dotare cu echipamente şi mobilier, fiecare cabinet medical sau asociere de cabinete poate accesa fonduri în valoare de 45.000 euro fără TVA, în timp ce pentru renovare pot fi solicitate fonduri de până la 15.000 euro fără TVA, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. "3.000 de medici de familie sau asocieri de cabinete medicale de medicină primară vor avea posibilitatea de a realiza investiţii în renovarea şi dotarea cu echipamente medicale şi mobilier - electrocardiograf digital, ecograf portabil, echipamente IT, monitor funcţii vitale: frecvenţă cardiacă, tensiune arterială non-invazivă, pulsoximetrie, temperatură, spirometru digital etc", se precizează în comunicat transmis Agerpres.

Ghidul beneficiarului şi anexele aferente pentru investiţia în "Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară" din cadrul Componentei 12 "Sănătate - Investiţia 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti" sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii la secţiunea Apeluri PNRR Ministerul Sănătăţii - C12. Sănătate. Dosarele de finanţare se pot depune pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro, începând cu data de 4 august, ora 10,00.

Peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie

România are nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În 424 de localităţi nu există niciunul. Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, estimează că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total, scrie News.ro. „Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede”, avertizează şi Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a explicat pentru agenția News.ro că în 424 de localităţi din ţară nu există medic de familie, în timp ce în peste 1000 de localităţi necesarul de medici de familie nu este acoperit. În plus, o mare problemă este şi îmbătrânirea acestor specialişti. În acest sens, spune Daniel Coriu, peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie în România, iar birocratizarea excesivă a muncii lor este principala cauză a faptului că tot mai puţini medici tineri intră în sistem. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, spune că lipsa medicilor de familie în foarte multe comunităţi se traduce printr-o speranţă de viaţă mai scăzută a oamenilor, care nu beneficiază de medicina primară. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va ajuta financiar la renovarea şi dotarea anumitor cabinete, ceea ce le poate face mai atractive pentru tinerii medici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel