Data actualizării:
Data publicării:

Medicii de familie, îngropați de birocrație și biruri

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Medicii de familie se plâng că, de multe ori, achită statului taxe și impozite mai mari decât le sunt câștigurile. Ca tacâmul să fie complet, de anul viitor le va fi pus un nou bir. Și e vorba de o sumă foarte mare. Partea proastă e că dacă nu o plătesc și nu trec prin tot lanțul birocratic pentru a mai obține o acreditare, nu vor mai putea avea contracte cu Casele de Sănătate.

Dr. Valentin Pantea, din Oradea, a explicat, pe pagina sa de Facebook, că statul deja taxează medicii de familie de multe ori mai mult decât câștigă și că, de anul viitor va fi introdusă o nouă taxă, care presupune însă și parcurgerea unui nou lanț birocratic.

Plătesc la stat mai mult decât câștigă

„Ca medic de familie, de multe ori simt că instituțiile statului își bagă mâna în buzunarul meu și-mi iau din bani. De multe ori mi s-a întâmplat ca într-o zi să plătesc la stat mai mult decât câștig eu net/luna (pentru cei care nu știu reamintesc că din banii pe care-i primesc eu de la CAS cca ½ reprezintă salariul asistentei, chiria, întreținerea, consumabilele, etc. etc., iar din ceea ce rămâne 45% plătesc impozit și asigurări – pensie, asigurări pentru caz de boală, șomaj, etc). Începând de anul viitor voi mai plăti încă un bir suplimentar. De ce? Pentru că așa vor mușchii lor, a celor care fac legi în țară asta. Și-acuma să vă explic cum stă situația", explică medicul de familie.

Dr. Pantea nu înțelege de ce e nevoie de această nouă acreditare, în condițiile în care presupune aceleași acte și aceleași proceduri ca cele obținute deja.

Certificări peste certificări și toate costă

„Ca medic am o certificare de la Colegiul Medicilor care confirmă că am urmat cursurile unei facultăți acreditate, că sunt licențiat în medicină și specialist (ba chiar medic primar) în MF (medicină de familie, n.r.) și că pot lucra că medic de familie. Cabinetul în care lucrez are 2 certificate: unul de la Sanepid și unul de la CAS. Ambele certifică faptul că atât dotarea cât și amenajarea spațiului corespunde normelor în vigoare și, ca atare, pot desfășura activități de MF în cabinet. Toate aceste certificări mă costă circa 150 lei/an și un „braț de hărtii". Ok, asta e, astfel de certificări se cer și în UE, le fac și eu (e drept că fără tragere de inimă, recunosc). Problema e că acuma legea mă obligă să mă acreditez suplimentar cam tot pe aceleași documente. În plus va trebuie să plătesc circa 2.000 euro/5 ani (e un preț estimativ)", notează medicul.

El explică și că statul român pare să se fi inspirat prost din exemplele altor țări.

Ca afară, numai teoretic

„De unde această idee a acreditării cabinetelor MF? Din USA, Canada, Australia, Macedonia, Iran, Africa de Sud, etc. În UE sunt acreditate doar spitalele. Știu sigur asta pentru că am colegi care lucrează că mf-iști în UE și nu au astfel de probleme (din contra, sistemul medical din UE nu este atât de stresant și birocratic ca al nostru). Mai mult, în statetele care cer acreditarea cabinetelor MF legea spune clar că acreditarea cabinetelor MF este opțională și că nu poate condiționa încheierea unui contract cu Casele de Asigurări (în România scrie clar că dacă nu am acreditare pentru cabinet de la anul nu pot încheia contract de prestări servicii cu CAS). Și-atunci de ce ai noștri își doresc să acrediteze cabinetele MF? Simplu: așa ne iau din bani (nu ajunge că suntem subfinantați de ani de zile, acuma vor să ne mai și ia din bani). De ce? Pentru că pot!", arată el.

Medicul este nemulțumit și de faptul că în timp ce medicii de familie sunt luați, constant, la bani mărunți, alte unități medicale trec fluierând prin proceduri care ar trebui privite cu mare seriozitate, fiind vorba de sănătatea românilor.

Mumă pentru unii, ciumă pentru alții

„Dar hai să vedem ce înseamnă acreditarea pentru spitale: multă birocrație, bani încasați cu nemiluita (de parcă spitalele ar avea surplus de fonduri și nu ar ști ce să facă cu el) dar condițiile de cazare și tratament sunt aceleași (avem atâtea exemple din mass-media....) De asta spun că această taxă de acreditare seamănă cu un bir: nu aduce niciun beneficiu nici cadrelor medicale, nici pacienților, ci doar celor care încasează banii. VREAU O ȚARĂ CĂ AFARĂ!
P.S. Nu mi-e frică de o acreditare medicală. Am multe cazuri medicale rezolvate de mine și publicate prin reviste medicale sau prezentate la conferințele MF. Dar de ce trebuie să mi se ia bani pentru asta? În afară de banii luați, eu cu ce rămân din toată povestea asta?", întreabă, retoric, medicul de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel