Medicamente pentru slăbit falsificate. Un caz recent evidențiază riscurile globale
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Un bărbat de 36 de ani din San Antonio, Texas, numit Drew, a călătorit în luna decembrie peste 400 de kilometri pentru a achiziționa Ozempic ieftin din Mexic, un medicament folosit pentru pierderea în greutate, relatează Reuters.

După ce a cumpărat produsul, Drew a observat că seringa nu părea autentică și a postat fotografii pe rețelele sociale. Rezultatul: mai mulți utilizatori Reddit au confirmat că produsul cumpărat era fals și, cel mai probabil, era insulină, un medicament care, utilizat incorect, poate provoca scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la amețeli, convulsii și chiar deces.

Această situație scoate la iveală o problemă globală în fabricarea și distribuția medicamentelor falsificate, în special a celor foarte căutate precum Ozempic. Falsificarea numerelor de lot este o metodă folosită de grupările criminale pentru a distribui produse periculoase. Compania farmaceutică Novo Nordisk, producătoarea Ozempic, folosește numere de lot pentru a urmări autenticitatea produselor în diferite țări. Totuși, falsurile cumpărate de Drew purtau numărul de lot MP5B060, care ar fi trebuit să fie destinat Egiptului. Acest detaliu a indicat faptul că ceva era în neregulă cu produsele achiziționate în Mexic, deși consumatorul nu și-a dat seama de acest lucru la momentul achiziției.

Reglementările inegale ale autorităților din diverse țări amplifică problema falsificării medicamentelor. Falsurile cu numărul de lot MP5B060 au fost găsite în cel puțin 10 țări, de la Azerbaidjan până la Macedonia de Nord, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment în iulie 2023. De asemenea, Interpol a avertizat că insulina este reetichetată și repachetată pentru a arăta ca Ozempic, iar în cel puțin patru țări falsurile au cauzat spitalizări.

Drew nu a folosit produsele cumpărate, însă alți consumatori nu au fost la fel de norocoși. În Irak, un bărbat a intrat în comă după ce nivelul său de zahăr din sânge a scăzut la jumătate din valoarea normală din cauza utilizării unui fals Ozempic.

Cererea pentru Ozempic este uriașă, având în vedere că ingredientul activ, semaglutida, ajută la pierderea medie de 15% din greutatea corporală, conform OMS. Aceasta a deschis calea pentru o piață neagră de contrafacere a acestui medicament, iar grupările criminale profită de această oportunitate prin falsificarea numerelor de lot sau prin reetichetarea medicamentelor ieftine, cum ar fi insulina, pentru a le vinde ca fiind Ozempic.

Chiar și cu eforturile autorităților și ale companiilor farmaceutice de a combate fenomenul, amploarea falsurilor de medicamente rămâne o problemă majoră la nivel global. OMS estimează că aproximativ un milion de persoane mor anual din cauza utilizării medicamentelor falsificate, iar în Statele Unite, numai în 2021, aproape 55.000 de decese au fost legate de consumul de pastile contrafăcute.

Deși autoritățile din unele țări au interzis loturile falsificate, altele refuză să retragă complet produsele cu numere de lot problematice, din teama de a crea penurii. Piața neagră de medicamente continuă să prospere, iar identificarea rețelelor criminale care conduc aceste operațiuni rămâne o provocare majoră pentru autoritățile globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel