Data publicării:
Tutunul, efect anti-inflamator și anti-îmbătrânire. Cercetări de ultimă oră
Editarea genomului plantelor va permite obținerea tutunului anti-îmbătrânire, anunță cercetătorii implicați într-un proiect european condus de Universitatea din Valencia. Ameliorarea plantelor va duce la realizarea de medicamente, anticorpi și cosmetice din tutun.
Cercetătorii de la Institutul de Biologie Moleculară și Celulară a Plantelor din cadrul Universității Politehnice din Valencia (UPV) și Consiliului Superior de Cercetare Științifică (CSIC), coordonează proiectul NEWCOTIANA, care folosește noi tehnologii de ameliorare a plantelor. Scopul: realizarea de medicamente, cosmetice, vaccinuri, anticorpi din plantele de tutun.
Produse din tutun: medicamente și agenți anti-îmbătrânire
Tutunul (Nicotiana tabacum) este o cultură utilizată în principal pentru a produce țigări, despre care știința a dovedit cât sunt de dăunătoare pentru sănătate. Cu toate acestea, plantele de tutun pot fi folosite și în scopuri de promovare a sănătății. Acesta este obiectivul proiectului NEWCOTIANA, care propune aplicarea noilor tehnici de înaltă precizie (NTMP) de îmbunătățire a plantelor pentru a transforma frunzele de tutun (Nicotiana tabacum) și cele ale unei specii înrudite, numită Nicotiana benthamiana, în ingrediente principale ale unor produse anti-îmbătrânire sau compuși antiinflamatori, dar și a unor medicamente din categoria vaccinurilor și anticorpilor.
Noi soiuri de tutun pentru biocombustibili
NTMP includ, de exemplu, tehnica CRISPR de editare a genomului, care oferă oportunități fără precedent pentru îmbunătățirea culturilor. Alte NTMP-uri pe care cercetătorii le vor aplica sunt noi modalitățile de grefă sau sistemele tranzitorii de transfer de gene.
"Vom genera noi soiuri de tutun și Nicotiana benthamiana care funcționează în siguranță ca biocombustibili, pentru a recolta substanțe medicale cu valoare adăugată mare", explică Diego Orzáez, cercetător și coordonator din partea CSIC al proiectului NEWCOTIANA.
Impact economic: salvează producția în declin
Profitând de NTMP, se așteaptă ca NEWCOTIANA să contribuie la revitalizarea cultivării tradiționale a tutunului, creând noi aplicații sănătoase. În prezent, cultivarea tutunului este în declin, ceea ce influențează negativ și economia a numeroase zone rurale.
Potrivit lui Orzáez, "consorțiul va efectua experimente pentru a evalua eficiența și siguranța NTMP, oferind industriei, factorilor de decizie politică și consumatorilor dovezi experimentale pentru a facilita luarea deciziilor cu privire la adoptarea NTMP în Europa. Obiectivele științifice ale NEWCOTIANA sunt ambițioase și, pe lângă rezolvarea unei serii de probleme tehnice, ne dăm seama că trebuie să ia în considerare și cerințele de reglementare și să inițieze un dialog cu părțile interesate și cu publicul larg”.
NEWCOTIANA este un proiect european de 7,2 milioane de euro, finanțat prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 și coordonat de cercetători de la Institutul de Moleculară și Biologie a Plantelor (IBMCP), un centru comun al CSIC și al Universității Politehnice din València, cu participarea a 19 parteneri industriali și universitari din opt țări europene și Australia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News