Medicamente, combinații periculoase. Aspirina și alte medicamente, combinații dăunătoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Medicamente
Medicamente
Medicamente, combinații periculoase. Românii, atunci când au o durere, merg la farmacie și cumpără diferite medicamente pe care le combină în maniere extrem de periculoase pentru sănătatea lor.

VEZI ȘI: EXCLUSIV DCNEWS. Alessandra Stoicescu, Dana Grecu, Răzvan Dumitrescu și Mihai Gâdea, într-o galerie foto nemaivăzută. Reacția Danei Grecu când a văzut despre ce e vorba


Medicamente, combinații periculoase. În cele ce urmează, veți vedea mai multe medicamente care nu ar trebui să fie combinate: 

1. Aspirina NU se combină cu paracetamolul. Cele două medicamente se pot asocia numai prin alternanţă în tratamentul virozelor respiratorii, dar numai la adulţi.

2. Aspirina NU se combină cu ibuprofenul. Dacă iei şi aspirină şi ibuprofen poate creşte riscul complicaţiilor gastrointestinale precum inflamaţiile, sângerările, ulceraţiile şi perforaţiile stomacale. De asemenea, ibuprofenul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (piroxicam, meloxicam) scad efectul diureticelor şi al unor medicamente pentru hipertensiune. Aspirina nu se combină nici cu medicamentele folosite de diabetici, fiindcă ea măreşte efectul hipoglicemiant al acestora.

3. Coldrex NU se combină cu paracetamol. Nu se recomandă asocierea acestui medicament cu alte medicamente folosite pentru răceală sau ca decongestive precum şi cu alte produse care conţin paracetamol. De asemenea, este de evitat combinaţia dintre Coldrex cu tratamentul cu antidepresive de tipul inhibitori de monoaminoxidază sau beta-blocante folosite în tratamentul problemelor cardiace şi a hipertensiunii arteriale. Coldrex nu se combină nici cu warfarină, metoclopramidă, domperidonă sau colestiramină, scrie AMFMS.

4. Medicamentele antiemetice, care se administrează împotriva stării de greaţă, nu se combină cu tranchilizante şi sedative.

5. Antihistaminicele (Claritine) nu se administrează împreună cu sedative sau somnifere.

6. Plasturii sau gumele cu conţinut de nicotină nu se combină cu medicamentele pentru depresie sau astm bronşic.

7. Medicamentele antidepresive nu se administrează concomitent cu tratamentele pentru tuse şi nici cu decongestionante, de pildă pseudoefedrina care e inclusă în pastilele pentru răceală.

8. Pseudoefedina nu se combină nici cu medicamente de slăbit, deoarece poate să ducă la stări de anxietate.

9. Antibioticele şi pilula contraceptivă. Anticoncepţionalele îşi pot pierde efectul dacă sunt combinate cu unele antibiotice, în special tetraciclina şi penicilina. Se pare că antibioticele scad absorbţia pilulei, astfel încât aceasta nu mai ajunge în sânge. Un efect asemănător rezultă şi din combinaţia tratamentelor antifungice şi pilule contraceptive.

10. Diureticele (de exemplu furosemid) interacţionează cu aminoglicozidele (amikacina, gentamicina, kanamicina, streptomicina) ducând la creşterea reacţiilor adverse a antibioticelor, motiv pentru care trebuie evitată asocierea acestora.

11. Analgezicele (medicamente împotriva durerii), antipireticele (medicamente împotriva febrei) şi antispasticele (medicament care combate spasmele) interacţionează cu sulfonamidele antibacteriene (clasă de antibiotice) ducând de la leucopenie (scădere peste limită a numărului globulelor albe din sânge) şi agranulocitoză (scăderea sau dispariţia din sânge a agranulocitozelor, celule albe cu mai multe nuclee) până la un risc crescut de deces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel