Medic fals, care şi-a ucis familia, eliberat după 26 de ani de închisoare
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Jean-Claude Romand, un fals medic francez care şi-a asasinat familia după ani de minciuni şi escrocherii, a ieşit vineri din închisoare după 26 de ani de detenţie.

El a părăsit închisoarea din Saint-Maur (centru) în urma unei decizii de eliberare condiţionată, a anunţat avocatul său Jean-Louis Abad. Pe 25 aprilie, o curte de apel i-a acordat eliberarea condiţionată.  Falsul medic OMS, în vârstă de 65 de ani, a plecat spre Fontgombault Abbey, nu departe de fosta sa închisoare, potrivit unei surse apropiate dosarului. El va fi plasat sub supraveghere electronică pentru o perioadă de probă de doi ani, înainte de a fi supus, timp de zece ani, măsurilor de asistenţă şi de control.

În decizia din 25 aprilie, instanţa a ordonat ca Jean-Claude Romand să nu intre în contact cu victimele şi cu părţile civile din dosar.

De asemenea, Jean-Claude Romand trebuie să se abţină "de la orice comunicare cu mass-media cu privire la crimele pentru care a fost condamnat", se arată în declaraţia parchetului general din 25 aprilie.

Condamnat la închisoare pe viaţă în 1996, Romand a fost eliberabil începând cu 2015, după o perioadă minimă de închisoare de 22 de ani.

Povestea "doctorului Romand" a inspirat cinematografia şi literatura. Romanul "L'adversaire" ("Adversarul") al scriitorului Emmanuel Carrere a fost adaptat pentru marele ecran în 2002 de regizoarea Nicole Garcia.

După ce le-a ascuns apropiaţilor săi eşecul la facultatea de medicină, Jean-Claude Romand şi-a minţit anturajul timp de peste 15 ani. Căsătorit şi tatăl a doi copii, el susţinea că este medic, cercetător al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) la Geneva, şi şi-a întreţinut familia prin înşelăciune, minţind părinţi şi prieteni şi pretinzând că le va depune economiile în Elveţia.

Încolţit de mai mulţi debitori, dintre care unii i-au descoperit înşelăciunile, falsul medic, pe atunci în vârstă de 38 de ani, şi-a ucis familia în dimineaţa zilei de 9 ianuarie 1993.

Aflat în locuinţa lor, el şi-a omorât soţia cu un făcăleţ, apoi şi-a împuşcat în spate fiica de şapte ani şi fiul de cinci ani. El şi-a asasinat apoi părinţii asupra cărora a tras de mai multe ori cu o puşcă. 

A doua zi, el s-a întors în locuinţă şi a luat mai multe barbiturice înainte de a incendia clădirea. A fost găsit inconştient dar în viaţă de pompieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel