Medic condamnat la 15 ani de închisoare pentru un comentariu pe Twitter
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Kindel Media: Pexels
Fotografie de la Kindel Media: Pexels
Medicul a fost arestat pentru că a avut o reacție pe platforma de socializate Twitter. 

Guvernul Arabiei Saudite a arestat un medic tunisian în vârstă de 51 de ani pentru că a reacționat la un Tweet în care erau prezentate evenimente de la demonstrațiile pro-Hezbollah care au avut loc în Tunisia. Curtea de Apel a Arabiei Saudite a mărit pedeapsa cetățeanului tunisian Mahdia Al-Marzouki, de la 2 ani și 8 luni la 15 ani.

Al-Marzouki a fost arestată pentru că a interacționat cu un videoclip de pe Twitter referitor la demonstrațiile pro-Hezbollah care au avut loc în fața Teatrului Municipal de pe strada Habib Bourguiba din capitala Tunisiei, potrivit Almayadeen.

Contul Prisoners of Conscience, care tratează condițiile deținuților saudiți, a scris pe Twitter că Mahdiya este un medic în vârstă de 51 de ani, a cărui urmărire pe Twitter nu depășește 87 de urmăritori și, prin urmare, nu poate incita ”tulburări publice și destabiliza securitatea civilă și națională”, așa cum proclamă Guvernul saudit.

Al-Marzouki locuiește în Arabia Saudită din 2008. Ea a fost arestată inițial în iulie 2020, iar ancheta a continuat un an întreg.

Tribunalul Penal Specializat a condamnat-o pe Marzouki la doi ani și 8 luni de închisoare și a primit o pedeapsă de un an cu suspendare. Ulterior, procesul a fost judecat la Curtea de Apel care a condamnat-o la 15 ani de închisoare.  

Fratele ei a declarat pentru Al-Jawharah FM  că orice contact cu Al-Marzouki a fost întrerupt atunci când a ea fost arestată, adăugând că anchetele au durat un an întreg.

El a confirmat, de asemenea, că familia a contactat de mai multe ori Consulatul Tunisian pentru Asistență, dar fără rezultat, făcând apel la intervenția Președintelui Republicii Tunisiene și a Ministerului Afacerilor Externe.

Similar: Mamă a doi copii condamnată la 34 de ani de închisoare

Într-o relatare similară, Salma Al-Shehab, în ​​vârstă de 34 de ani, mamă a doi copii, în vârstă de patru și șase ani, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru ”crima” de a folosi un site web pentru a ”provoca tulburări publice și destabiliza și securitate națională”. 

Ulterior, și în cazul acesta, Curtea de Apel i-a mărit pedeapsa la 34 de ani de închisoare cu interdicție de călătorie pe o perioadă de 34 de ani, după ce un procuror a cerut instanței să ia în considerare alte presupuse infracțiuni.

Shehab nu a fost o activistă saudită proeminentă sau deosebit de vocală, nici în Arabia Saudită, nici în Regatul Unit. 

Pe Instagram, unde avea doar 159 de urmăritori, s-a descris ca igienist dentar, educator medical, student la Universitatea Leeds, lector la Universitatea Princess Nourah bint Abdulrahman, soția și mama fiilor ei, Noah și Adam.

Profilul ei de Twitter are 2.597 de urmăritori. Ea a împărtășit în mod regulat fotografii cu copiii ei mici și tweet-uri despre epuizarea Covid.

Cineva care o cunoștea pe Shehab a spus că nu suportă nedreptatea. A fost descrisă ca fiind bine educată, care s-a mutat în Marea Britanie în 2018 sau 2019 pentru a-și urma doctoratul la Universitatea din Leeds. 

Ea se întorsese în Arabia Saudită pentru o vacanță în decembrie 2020, intenționând să-și aducă cei doi copii și soțul cu ea. Autoritățile saudite au chemat-o apoi la interogatoriu, iar ea a fost în cele din urmă arestată și judecată pentru tweet-urile ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel