Data publicării:

Mediatorii din Gaza caută o „formulă finală” pentru încetarea focului între Israel și Hamas - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken
Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken
Hamas încă nu a răspuns oficial invitației statelor „vecine” de a înceta lupta cu Israelul.

Mediatorii americani, qatarieni și egipteni pregătesc o abordare diplomatică pentru a elimina diferențele dintre Israel și Hamas în ceea ce privește un plan de încetare a focului în Gaza, după ce grupul palestinian a răspuns unei propuneri pentru o pauză prelungită în lupte și eliberarea de ostatici.

Hamas a răspuns marți unui cadru elaborat acum mai bine de o săptămână de șefii serviciilor secrete americane și israeliene, într-o întâlnire la Paris cu egiptenii și qatarienii.

Detaliile răspunsului nu au fost dezvăluite. Printr-o declarație făcută marți, Hamas a afirmat că a răspuns "într-un spirit pozitiv, asigurând o încetare cuprinzătoare și completă a focului, încheierea agresiunii împotriva poporului nostru, asigurarea ajutorului umanitar, adăpostului și reconstrucției, ridicarea asediului asupra Fâșiei Gaza și realizarea unui schimb de prizonieri."

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, în timpul unui turneu în Orientul Mijlociu, că va discuta răspunsul Hamas cu oficialii israelieni în timpul vizitei sale în țară miercuri.

În Doha, Blinken a afirmat: "Încă mai este mult de lucru... dar continuăm să credem că un acord este posibil și, de fapt, esențial."

Qatar a descris răspunsul Hamas drept "pozitiv" în general, în timp ce surse de securitate egiptene au declarat pentru Reuters că Hamas a arătat flexibilitate.

"Vom discuta toate detaliile cadrului propus cu părțile implicate pentru a ajunge la un acord asupra formulei finale cât mai curând posibil", a declarat Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații al Egiptului, conform relatărilor.

Surse apropiate negocierilor au afirmat că încetarea focului ar dura cel puțin 40 de zile, în timpul cărora militanții ar elibera civili dintre ostaticii pe care îi mai țin.

Urmau să aibă loc noi etape, pentru predarea soldaților și a cadavrelor ostaticilor, în schimbul eliberării palestinienilor închiși în Israel. Încetarea focului ar crește, de asemenea, fluxul de alimente și ajutoare umanitare către civilii disperați din Gaza, care se confruntă cu foamete și penurii severe de bunuri de bază.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că răspunsul Hamas arată "anumite progrese". Cu toate acestea, nu este clar dacă Hamas sau Israelul sunt dispuse să își atenueze pozițiile declarate ferm pentru a ajunge la un acord de încetare a focului.

Un oficial Hamas, care a cerut să nu fie identificat, a reiterat pentru Reuters, mai devreme, marți, că mișcarea islamistă palestiniană nu va permite nicio eliberare de ostatici fără garanții că războiul va lua sfârșit și forțele israeliene vor părăsi Gaza.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a insistat că Israelul nu va pune capăt campaniei sale din Gaza până când Hamas nu va fi anihilat și a exclus crearea unui stat palestinian.

Arabia Saudită a comunicat SUA că poziția sa nu va presupune relații diplomatice cu Israelul decât dacă un stat palestinian independent este recunoscut la granițele din 1967 cu Ierusalimul de Est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel