MediaSind:Sporul pentru condiţii vătămătoare e deplin justificat de bolile care afectează angajaţii din presă şi cultură
Intenţia Ministerului de Finanţe de a acorda sporul pentru condiţii de muncă vătămătoare doar unor categorii de angajaţi discriminează angajaţii din cultură şi mass-media, care lucrează în factori de risc confirmaţi de instituţiile statului, atrage atenţia Federaţia FAIR-MediaSind, organizaţie sindicală reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, într-un comunicat remis luni.
"Federaţia FAIR-MediaSind (...) a luat act de intenţia Ministerului de Finanţe de a acorda sporul pentru condiţii de muncă doar unor categorii de angajaţi, discriminând, astfel, pe angajaţii din cultură şi mass-media. Sporul de 15% acordat pentru condiţii vătămătoare de muncă este justificat pe deplin de existenţa factorilor de risc în care lucrează angajaţii acestor bresle. Măsurătorile efectuate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii 'Alexandru Darabont' şi Direcţiile de Sănătate Publică au stabilit că salariaţii sunt expuşi 'acţiunii unor factori de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională, factorii de risc ce pot duce la îmbolnăviri sunt legaţi de expunerea la agenţi biologici, câmpuri electromagnetice, zgomot şi condiţii necorespunzătoare de iluminat, precum şi de suprasolicitarea neuropsihică", se menţionează în documentul publicat de MediaSind.
Surse din Ministerul Finanţelor au transmis, săptămâna trecută, că sporul de 15% din salariul de bază acordat bugetarilor pentru condiţii grele şi vătămătoare va fi abrogat, urmând să rămână valabil doar pentru medici, profesori, magistraţi şi poliţişti, pentru care se transformă în sumă fixă.
Federaţia FAIR-MediaSind avertizează că eliminarea acestui spor poate avea ca efect o avalanşă de procese din partea angajaţilor din mass-media şi cultură.
"Este revoltător faptul că bolile profesionale din acest sector important sunt în continuare nerecunoscute de către statul român. Se urmăreşte prin aceasta evitarea unor valuri mari de procese, ce ar putea fi îndreptate împotriva angajatorilor. În majoritatea instituţiilor unde s-au efectuat măsurători ale factorilor de risc s-au descoperit depăşiri inadmisibile ale nivelurilor normale privind zgomotul, calitatea aerului la locul de muncă, radiaţii electromagnetice, suprasolicitare neuropsihică etc. Fără a face comparaţie cu alte categorii profesionale, considerăm că angajaţii din cultură şi mass-media au dreptul să nu fie discriminaţi şi trataţi la un nivel inferior faţă de alţi salariaţi", se precizează în comunicatul MediaSind.
Federaţia FAIR-MediaSind avertizează că, în cazul eliminării acestui spor, organizaţia va demara procedurile pentru declanşarea de acţiuni greviste.
"În cazul în care Guvernul va decide eliminarea sporurilor compensatorii pentru condiţii vătămătoare de muncă doar pentru o anumită categorie de salariaţi în detrimentul altora, Federaţia FAIR-MediaSind va demara procedurile privind declanşarea acţiunilor greviste la nivel de sector cultură şi mass-media în toate instituţiile unde are membri afiliaţi: filarmonici, opere, teatre muzee, biblioteci, centre şi institute culturale, precum şi instituţii de media. De altfel, valabilitatea Acordului încheiat de FAIR-MediaSind cu reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a expirat în luna mai a acestui an, reluarea acţiunilor pentru declanşarea grevei generale fiind un demers perfect justificat. De asemenea, FAIR-MediaSind va solicita sprijinul organizaţiilor naţionale şi internaţionale unde este afiliată: Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Global UNION şi UNI MEI", se menţionează în comunicatul MediaSind.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News