Data publicării:

Maximul eclipsei totale de Lună în România. Cum s-a văzut eclipsa din țara noastră / FOTO

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

O eclipsă totală de Lună a avut loc azi dimineață. Din România a fost vizibilă faza parțială a acesteia.

În noaptea de 15 spre 16 mai s-a produs o eclipsă de Lună, care a fost vizibilă timp de aproximativ o oră și din România.

Eclipsa a început când Luna s-a apropiat de apus, la ora 4:31, iar faza cea mai spectaculoasă a avut loc loc în timp și după ce Luna a apus în România.

Cu toate acestea, mai mulți pasionați de fenomene astronomice au reușit să surprindă din partea de vest a țării faza parțială a eclipsei totale de Lună.

De la ora 5:28 Luna a început să se înroșească în partea din stângă, aceasta intrând în umbra Pământului, conform Astro Urseanu.

Prima imagine a găurii negre din centrul galaxiei noastre. Axa sa de rotație e îndreptată spre Pământ

 

A fost surprinsă prima imagine a Sagittarius A*, gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee.

Imaginea a fost însoțită de observații în raze X de către observatorul Chandra al NASA. Împreună, acestea oferă noi perspective fenomenale despre cel mai important rezident din inima Căii Lactee. Cercetătorii au descoperit că axa de rotație a Saggitarius A* este aproape îndreptată direct spre Pământ. Rezultatele echipei EHT sunt publicate în The Astrophysical Journal Letters.

„Am fost uimiți de cât de bine seamănă dimensiunea inelului cu predicțiile din Teoria Relativității Generale a lui Einstein”, a declarat Geoffrey Bower, cercetător al proiectului EHT, de la Institutul de Astronomie și Astrofizică, Academia Sinica, într-un comunicat.

„Aceste observații fără precedent ne-au îmbunătățit considerabil înțelegerea a ceea ce se întâmplă chiar în centrul galaxiei noastre și a oferit noi perspective asupra modului în care aceste găuri negre uriașe interacționează cu ceea ce le înconjoară”, a spus el (citește mai mult și vezi imaginea AICI).

O nouă supernovă poate fi văzută pe cerul nopții. Evenimentul cosmic a avut loc acum 63 de milioane de ani

Cătălin Liță, un pasionat de astrofotografie, atrage atenția, într-o postare pe Facebook, că în această perioadă pe cerul nopții poate fi văzută o nouă supernovă (explozie extrem de puternică a unei stele): 

„În această perioadă suntem martorii încă unei supernove (explozia cataclismică a unei stele) descoperită pe data de 16 aprilie 2022 de către astronomul amator japonez Koichi Itagaki.

Reprezintă un eveniment cosmic ce a avut loc acum circa 63 milioane de ani, în galaxia-gazda NGC 4647 (magnitudine12,5) galaxie spirala intermediara vizibila in constelația Virgo, alături de vecina M60, o galaxie eliptica ceva mai apropiata, situata la 57 milioane de ani lumina de Pământ.

Revenind la supernovă, ea a fost denumită 2022hrs și la momentul descoperirii a strălucit la magnitudine 15. În nopțile în care eu am fotografiat-o, 24 si 26 aprilie, strălucirea sa crescuse la magnitudinea 12,6.

Cercetările pe spectrul luminos ulterioare descoperirii au confirmat că este o supernovă de tip 1a, având ca protagonistă o stea pitică albă, și nu miezul unei stele gigantice, așa cum se întâmplă în cazul supernovelor de tip II.“, a scris Cătălin Liță pe Facebook (vezi imaginea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel