Matteo Salvini promite să rămână în funcție, chiar dacă va fi condamnat pentru blocarea unei nave cu migranți în 2019
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Vicepremierul italian de extremă dreapta, Matteo Salvini, a declarat că va rămâne în funcție chiar dacă va fi condamnat la închisoare în procesul său privind blocarea unei nave cu migranți în 2019. Salvini, care este și ministrul infrastructurii și lider al partidului populist de extremă dreapta Liga, este judecat pentru privare de libertate și abuz de putere după ce a împiedicat debarcarea a 147 de migranți de pe o navă a ONG-ului Open Arms într-un port italian.

Incidentul a avut loc în 2019, când Salvini era ministru de interne și a dat ordine ca nava ONG-ului spaniol să nu fie autorizată să intre în portul Lampedusa. În acea perioadă, migranții au fost ținuți pe mare timp de aproape trei săptămâni, iar condițiile de pe navă au devenit critice. Organizația Open Arms a avertizat că sănătatea fizică și psihică a migranților s-a deteriorat grav, în special din cauza unei epidemii de scabie și a condițiilor sanitare dezastruoase la bord, relatează dpa.

Procesul și acuzațiile

Procesul împotriva lui Salvini a început în urmă cu peste trei ani la un tribunal din Palermo, iar verdictul este așteptat în octombrie. Procurorii cer o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru Salvini, acuzându-l de încălcarea drepturilor omului prin privarea de libertate a migranților și pentru utilizarea abuzivă a puterii sale ca ministru.

În ciuda acestor acuzații grave, Salvini a declarat într-un interviu acordat marți postului italian Rete 4 că este pregătit să ducă procesul până la Curtea Supremă pentru a-și dovedi nevinovăția. "Acesta este un proces politic, o încercare a stângii de a ataca guvernul și dreptul nostru de a apăra granițele naționale", a afirmat Salvini, susținând că se așteaptă să fie achitat.

Rolul politic al lui Salvini

Matteo Salvini, în vârstă de 51 de ani, face parte din coaliția de guvernare a premierului Giorgia Meloni și continuă să fie o figură centrală în politica italiană, ocupând funcția de vicepremier și ministru al infrastructurii. El a reiterat că, indiferent de rezultatul procesului, nu va renunța la funcțiile sale politice.

Acest caz subliniază tensiunile din Italia privind gestionarea crizei migranților, care a fost un punct central în platforma politică a lui Salvini și a partidului său, Liga. Incidentul din 2019 a fost unul dintre numeroasele măsuri stricte pe care Salvini le-a promovat pentru a controla fluxul migratoriu către Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel