Data publicării:

Matteo Salvini, achitat în prima instanță. Ce acuzații i se aduc vicepremierului de extremă dreaptă

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Aproape 150 de migranți, aflați la bordul unei nave, au fost ținuți în largul insulei Lampedusa.

Matteo Salvini, vicepremierul italian de extremă dreapta, a fost achitat, vineri, în primă instanță, acesta fiind judecat pentru blocarea pe mare în 2019 a unei nave cu 147 de migranți la bord, relatează AFP.

Salvini a fost acuzat de abuz de putere şi privare de libertate pentru că a împiedicat timp de aproape trei săptămâni 147 de migranți salvați de o navă a ONG-ului spaniol Open Arms să debarce în Italia.

Vasul Open Arms, ce transporta migranți africani salvați pe Marea Mediterană în timp ce încercau să ajungă clandestin în Uniunea Europeană, a fost nevoit să rămână pe mare timp de trei săptămâni înainte de a i se permite, în final, să acosteze în insula italiană Lampedusa.

Procedurile judiciare contra lui Matteo Salvini (51 de ani) au fost lansate la un tribunal din capitala siciliană Palermo în urmă cu peste trei ani.

Avocații lui Matteo Salvini au solicitat achitarea clientului lor. Politicianul a declarat că intenționează să rămână în funcția actuală chiar dacă va fi condamnat. El este vicepremier şi ministru al transporturilor şi infrastructurii în guvernul condus de Giorgia Meloni.

Salvini s-a făcut remarcat în Europa mai ales în 2018 şi 2019 pentru abordarea sa dură față de migranți şi față de operațiunile umanitare din Mediterana Centrală, notează Agerpres.

Mediterana Centrală, cea mai aglomerată rută migratorie spre Europa

Mediterana Centrală a rămas cea mai aglomerată rută migratorie în 2023, cu peste 152.200 de treceri ilegale raportate de autoritățile naționale în primele 11 luni. Acesta este cel mai mare total pe această rută pentru această perioadă din 2016 încoace. 

Cu toate acestea, numărul de treceri ilegale lunare pe această rută a scăzut cu 24% de la o lună la alta în noiembrie, ajungând la aproape 7 900. 

Ruta Mediteranei de Est a rămas, de asemenea, activă, înregistrând o creștere de aproape 50% față de anul trecut în primele 11 luni, ajungând la aproape 52.600 de treceri ilegale. 

Traversările pe mare rămân pline de pericole pentru persoanele care se angajează în migrația ilegală.

Potrivit datelor Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM),  2.511 persoane au fost date dispărute în Mediterana în acest an. Marea majoritate a acestora navigau pe ruta periculoasă a Mediteranei centrale. 

Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie, ruta Balcanilor de Vest a înregistrat cea mai mare scădere anuală dintre principalele rute de migrație, numărul de traversări neregulamentare scăzând cu 28%, ajungând la 98.600. Citește articolul complet aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel