Mateusz Morawiecki îl avertizează pe Putin: 40 de milioane de polonezi „cu arma în mână” își vor apăra patria dacă Rusia atacă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Premierul polonez Mateusz Morawiecki spune că 40 de milioane de cetățeni vor apăra patria dacă Rusia atacă.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că forțele sale vor fi întâmpinate de 40 de milioane de polonezi care stau „cu pistolul în mână pentru a-și apăra patria” dacă Rusia ar invada vreodată națiunea.

Vorbind la deschiderea unui poligon de tragere cu pistol cu ​​aer comprimat în Silezia, Morawiecki a anunțat intenția de a finanța „un poligon de tragere în fiecare municipalitate” a țării.

„Trebuie să știm că acest timp de pace, o perioadă lungă, s-a încheiat, poate pentru mulți ani”, a spus premierul polonez. „S-a întâmplat din cauza atacului barbar și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei”, a adăugat el.

„Dacă Rusia a avut vreodată ideea să atace Polonia, Rusia trebuie să știe, Kremlinul trebuie să știe, că în Polonia există 40 de milioane de polonezi gata să stea cu arma în mână pentru a-și apăra patria”, a susținut Morawiecki.

Polonia respinge imperialismul rus

„Le respingem colonialismul, imperialismul lor. Ne aflăm într-o țară liberă și ne vom strădui, vom lupta pentru libertatea noastră”, a spus liderul polonez, subliniind că națiunea nu se va întoarce în anii anteriori „sub cizma captivității ruse”.

Potrivit lui Morawiecki, parlamentarii polonezi vor legifera pentru un acces mai reglementat la armele de foc pentru toți cetățenii polonezi în viitorul apropiat, insistând că sunt necesare mai multe poligoane de tragere în toată țara și că guvernul se va asigura că rezidenții polonezi sunt „mai puternici și mai bine pregătiți în domeniul folosirea armelor.”

„Trebuie să fim suficient de înarmați pentru a descuraja un inamic”, a adăugat Morawiecki.

După invazia rusă în Ucraina, Polonia și-a anunțat intenția de a-și crește drastic bugetul pentru apărare, viceprim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski afirmând în martie camerei inferioare a parlamentului că guvernul va cheltui 3% din PIB pentru apărare în 2023.

Ministrul Apărării al țării, Mariusz Błaszczak, a anunțat, de asemenea, planurile de a achiziționa trei distrugătoare suplimentare din clasa Kormoran II, pe măsură ce națiunea își continuă programul de modernizare și dezvoltare a armatei sale.

Spre deosebire de Ucraina, în calitate de membru NATO, Polonia este protejată de apărarea colectivă a organizației, piatra de temelie a alianței care tratează un atac asupra oricărui membru NATO ca pe un atac asupra tuturor.

Chiar luna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a asigurat Polonia că NATO îi va veni în ajutor dacă Rusia ar decide vreodată să atace națiunea, scrie RMX.

Primul premier al lui Vladimir Putin spune că liderul de la Kremlin este de nerecunoscut. "Putin pe care-l cunosc eu era altfel"

Primul premier al lui Vladimir Putin, Mihail Kasianov. șef al Guvernului rus în perioada anilor 2000-2004, spune că Putin este acum de nerecunoscut și că nu şi-ar fi imaginat niciodată că fostul său şef ar fi putut să invadeze Ucraina, scrie Ziarul de Iași, citând AFP.

“Putin pe care-l cunosc eu era altfel”, dă el asigurări într-un interviu prin videoconferinţă.

Mihail Kasianov, în vârstă de 64 de ani, consideră că Războiul din Ucraina poate dura până la doi ani, dar crede că Rusia va reveni pe “un drum democratic” într-o bună zi. Fostul premier, care a acţionat în vederea unei apropieri a Moscovei de Occident, subliniază că nu se aştepta, la fel ca mulţi ruşi, că va izbucni un război.

El spune că a înţeles, până la urmă, ceea ce se profila, cu trei zile înainte de invazie, când Vladimir Putin i-a convocat, într-o regizare bine organizată, pe membrii Consiliului rus de Securitate la o reuniune transmisă în direct la televizor.

“Când am văzut această reuniune a Consiliului rus de Securitate, am înţeles, în sfârşit, că da, va exista un război”, declară el.

"Am văzut că Putin nu era el însuși"

“Îi cunosc pe aceşti oameni, imediat ce mă uit la ei. Am văzut că Putin nu era el însuşi. Nu pe plan medical, ci politic”, adaugă el.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului. El conduce în prezent Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), o mică formaţiune liberală.

Potrivit acestui fost premier, Vladimir Putin, un fost agent KGB, a construit de când a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel