Data publicării:

Matcha sau Cafea? Care este mai benefic pentru sănătatea ta

Autor: Julia Pandi | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Matcha este un tip de ceai verde japonez sub formă de pudră, a cărui popularitate a crescut la nivel mondial, în timp ce cafeaua este deja una dintre băuturile cel mai des consumate din lume. Probabil că ați auzit despre beneficiile promițătoare pentru sănătate ale matcha și vă întrebați cum se compară cu beneficiile dovedite ale cafelei.

Matcha este un tip de ceai verde japonez sub formă de pudră, a cărui popularitate a crescut la nivel mondial, în timp ce cafeaua este deja una dintre băuturile cel mai des consumate din lume. Probabil că ați auzit despre beneficiile promițătoare pentru sănătate ale matcha și vă întrebați cum se compară cu beneficiile dovedite ale cafelei, conform healthline.com

Beneficii comune


Atât cafeaua, cât și matcha sunt cunoscute pentru multiplele lor efecte de promovare a sănătății. De fapt, cele două băuturi împărtășesc multe beneficii.

Te poate ajuta să slăbești


Cofeina din matcha și cafea vă poate ajuta să pierdeți în greutate prin activarea țesutului adipos - sau grăsimea brună - și creșterea consumului de energie și oxidarea grăsimilor.

Se spune că grăsimea brună protejează împotriva acumulării de grăsime în corpul tău, deoarece este capabilă să genereze căldură și să metabolizeze nutrienți precum glucoza și grăsimea.

De fapt, mai multe studii, dintre care unele sunt mai vechi, sugerează că cofeina vă poate crește rata metabolică cu până la 13% timp de aproximativ 3 ore.

Pe lângă cofeină, cafeaua conține acid clorogenic (CGA), iar matcha este bogat în galat de epigalocatechină (EGCG). Atât CGA, cât și EGCG au fost studiate pentru potențialul lor de a ajuta la pierderea în greutate.


Studiile pe animale sugerează că CGA poate afecta hormonii legați de obezitate, ajutând potențial la reducerea greutății corporale, a acumulării de grăsime și a nivelurilor de trigliceride și colesterol.

În mod similar, studiile pe animale despre EGCG arată că acest compus promovează pierderea în greutate prin inhibarea formării grăsimilor și activând descompunerea acesteia.

Încărcat cu antioxidanți care luptă împotriva cancerului


Antioxidanții sunt compuși benefici care atenuează efectele nocive ale stresului oxidativ în corpul tău, care altfel poate duce la apariția și progresia diferitelor boli, inclusiv cancerul.

Polifenolii sunt un grup de antioxidanți puternici care se găsesc în fructe, legume, cafea și ceai. EGCG și CGA sunt componentele majore ale polifenolilor de ceai verde și, respectiv, de cafea.

Poate proteja sănătatea inimii


Diferiți compuși găsiți în matcha și cafea pot ajuta la reducerea factorilor multipli de risc pentru bolile de inimă.

Pentru început, conținutul lor de polifenoli poate reduce agregarea trombocitelor, ceea ce poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor și la reducerea riscului de atac de cord.


Polifenolii promovează, de asemenea, relaxarea vaselor de sânge, ajutând la reducerea tensiunii arteriale crescute.


Alte beneficii comune


O ceașcă de cafea sau matcha poate aduce cateva beneficii suplimentare:

- Îmbunătățirea dispoziției și a funcției creierului
- Îmbunătățirea sănătății ficatului

Principalele diferențe


Ambele băuturi vă pot oferi un plus de energie, deși o fac diferit.

Cafeaua este cunoscută pentru că oferă o energie instantanee care reduce somnolența și oboseala. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul tău absoarbe rapid până la 99% din cofeină, ceea ce înseamnă că compusul poate atinge niveluri maxime de concentrație în sânge la 15 minute după consum.

Odată absorbită, cofeina vă poate traversa bariera creierului și poate bloca receptorii adenozinei – un compus cu proprietăți de stimulare a somnului – care vă poate ajuta să vă mențineți treaz.

În mod similar, matcha conține cofeină. Cu toate acestea, această băutură vă poate stimula energia într-un ritm mai lent decât cafeaua.

Matcha conține, de asemenea, L-teanină, un aminoacid găsit în planta de ceai verde care poate reduce stresul prin creșterea undelor alfa din creier. La fel ca cofeina, L-teanina traversează bariera cerebrală și poate atinge niveluri de concentrare maxime în 30 de minute.

Atunci când este combinată cu cofeină, L-teanina poate reduce oboseala în timp ce crește sentimentul de vigilență.

Argumente pro şi contra

Indiferent dacă preferați cafeaua sau matcha, rețineți că ambele au partea lor de avantaje și dezavantaje.

Avantajele matcha


Pe lângă beneficiile menționate anterior, unele dintre avantajele matcha includ:

Promovează relaxarea
Promovează sănătatea orală


Contra matcha

Mai scump
Risc de contaminanți. Deoarece matcha este făcut din frunze de ceai verde pulverizate, există riscul de a consuma frunze contaminate cu metale grele, cum ar fi plumbul și arsenul.

Avantajele cafelei


Cafeaua se poate lăuda și cu câteva avantaje suplimentare:

Ieftin
Poate reduce riscul de diabet de tip 2

Contra cafelei


Ca și matcha, cafeaua are dezavantajele sale:

Poate crea dependență
Efecte secundare nedorite. Unii oameni experimentează reacții neplăcute, cum ar fi insomnie, nervozitate, ritm cardiac crescut, dureri de cap și anxietate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel