Măsurile pentru sărbători. Rafila, precizări despre noaptea de Revelion și petrecerile în stradă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Alexandru Rafila și Raed Arafat / Foto: gov.ro
Alexandru Rafila și Raed Arafat / Foto: gov.ro
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit duminică, printre altele, și despre măsurile cu privire la sărbătorile de iarnă, având în vedere recenta confirmare a prezenței noii tulpini Omicron pe teritoriul României. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat după o întrebare ce făcea referire la măsurile de sărbători și petrecerile în stradă din noaptea de Revelion că "subiectul va fi dezbătut și adoptat din punct de vedere legislativ probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii."

"Indiferent de cum va fi, dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc în această perioadă, rugămintea este să înțeleagă că, - chiar dacă incidența este sau va fi mică -, trebuie să țină cont de faptul că utilizarea corectă a măștii de protecție în spații aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, este obligatorie. Avem o presiune suplimentară cauzată de această tulpină, Omicron.", a spus Rafila.

"Noi nu recomandăm să existe evenimente cu un număr mare de persoane și aglomerații. Dar dacă acest lucru se întâmplă sau se va întâmpla și cadrul legal va permite, trebuie ca totul să fie desfășurat în siguranță. (...) Să nu creadă că o incidență scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenței scăzute și de păstrare a vieții cât mai aproape de realitate.", a continuat ministrul Sănătății. 

Întrebat dacă există posibilitatea ca la ora 00:00, de Revelion, oamenii să nu poată ieși în stradă, să sărbătorească, Alexandru Rafila a răspuns că "vom discuta acest lucru, dar vă dați seama că nu vor fi luate măsuri stupide, care să facă - de exemplu - imposibilă întoarcerea în timp util la domiciliu."

Primele cazuri cu noua tulpină Omicron în România

Institutul Național de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul „Cantacuzino”, care confirmă prezența noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Reprezentanții Ministerului precizează că se așteaptă rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare.

„Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2”, a mai precizat MS, sâmbătă seară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel