Data publicării:

Măsurile fiscale pregătite de Guvern. Elena Cristian anunță dezastrul: Lucrurile ar trebui făcute de oameni care au tăiat o factură în viaţa lor şi care au plătit măcar un salariu

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Captură România TV
Captură România TV

Elena Cristian, analist DC Business, a făcut mai multe comentarii despre măsurile fiscale pregătite de Guvernul Ciolacu. 

"În forma existentă în acest moment, pentru că în fiecare zi se schimbă şi în fiecare zi aflăm alte informaţii pe surse, din păcate nu e corect. Codul Fiscal nu trebuie modificat cu şase luni înainte. Deci prima modificare nu ar trebui făcută de la 1 octombrie, ci mai degrabă peste minimum şase luni. Dacă se va face această modificare. Dar nu se ţine cont de asta. În ultimii 10 ani nu s-a ţinut cont de asta. Se modifică, în medie, cam de 20 de ori într-un an Codul Fiscal. 

Ştiu că este această formă. Mai este un articol în ordonanţă şi care se referă la rata de profitabilitate a IMM-urilor. Dacă este mai mare de 20%, microîntreprinderile trec automat la un impozit de 16%, nu mai beneficiază de acest 1% şi apoi 3% până la cifra de afaceri de 500.000 euro. Calculele se fac în fiecare zi, pentru că în fiecare zi apar informaţii noi. Oamenii de afaceri îşi revizuiesc bugetele, şi până la sfârşitul anului şi pentru anul viitor. Aşteptăm cu toţii forma finală", a declarat Elena Cristian în emisiunea "România la Raport", moderată de Andreea Creţulescu.

Avertisment clar. Niciun salariu nu va mai creşte în următorii doi ani

"Nu se vorbeşte nimic despre o protecţie a angajaţilor, pentru că în aceste forme, salariile angajaţilor nu vor mai fi majorate în următorii doi ani sub nicio formă. Cu excepţia salariului minim, care va fi majorat prin act normativ. 

Cresc taxele, cresc taxele de tot felul pentru angajator. Povara este din ce în ce mai mare", a mai declarat Elena Cristian. 

"Dl Ciolacu chiar acum două trei luni avea un discurs pe care îl tot repeta, că angajatul e prea taxat, businessul prea puţin taxat. Acum taxăm tot angajatul?", a intervenit Andreea Creţulescu. 

"Aş spune, nu referindu-mă neapărat la dl Ciolacu, ci la cei care fac legile, că toate aceste lucruri ar trebui făcute de oameni care au tăiat o factură în viaţa lor, şi care au plătit măcar un salariu", a completat analistul DC BUSINESS. 

"Nu mai există cotă unică"

Cu referire la faptul că impozitul pe profit ar urma să rămână tot de 16%, Elena Cristian a spus că "PNL doreşte în continuare cota unică, PSD ar dori un alt tip de impozit, progresiv chiar şi în ce priveşte impozitul pe profit. Cert este că acum cota unică nu mai există, să fim serioşi. Se impozitează în toate felurile. Nu vorbim de o cotă unică aşa cum a fost ea gândită în 2005 de Guvernul Tăriceanu. Ştiu că s-a vorbit şi de majorarea impozitului pe profit cu 2 puncte procentuale, adică la 18%, pentru a evita alte majorări din actul normativ". 

Cu cât va creşte povara fiscală pe antreprenori 

"Luând în calcul toate majorările, cele 40 de măsuri vehiculate, ar fi o creştere de 40-45% a cheltuielilor pentru companie, pentru angajator. Doi ani nu vor mai fi creşteri. Şi nu ne referim doar la presă, ci la toate profesiile liberale, avocaţi, actori. Toţi aceşti oameni vor fi afectaţi într-un fel sau altul. Dar am discutat în companii mai mari, care fac diverse studii de impact. În companie nu e ca la buget. Compania face studii de impact. Şi au spus că doi ani stop la majorări şi vom vedea ce se va mai întâmpla. 

Pentru că vor fi impozitate bonurile de masă. Se discută despre impozitarea abonamentele la clinicile medicale, un beneficiu foarte important. Se discută despre reducerea cotei forfetare la drepturile de autor, despre reducerea cotei forfetare pentru plata CASS la dividente şi multe alte măsuri", a concluzionat Elena Cristian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel