Măsurile fiscale, ”o improvizație completă”, spune UDMR. Impozitul de lux a fost propus de anul trecut. ”Deficitul bugetar ar fi fost mult mai mic acum”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor și UDMR au transmis punctul de vedere oficial al partidului vizavi de măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu. 

Grupurile parlamentare ale UDMR au ascultat argumentele prim-ministrului și ale ministrului de finanțe cu privire la măsurile Guvernului pentru echilibrarea bugetului referitoare la administrația publică și finanțele publice, arată un comunicat UDMR. După întâlnire, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a subliniat că propunerea este inacceptabilă pentru UDMR, deoarece reprezintă "o improvizație completă și încalcă principiul autonomiei locale."

Grupul parlamentar al UDMR a criticat măsurile care afectează negativ administrațiile locale, care subminează principiile autonomiei locale și ale subsidiarității, care impun standarde de performanță aleșilor locali și care prevăd comasarea instituțiilor culturale.

Kelemen Hunor a declarat: "Guvernul nu poate stabili cât se poate cheltui din bugetul local pentru instituții și programe culturale, recreative, religioase sau sociale, și nu poate decide ce instituții să fie comasate. Uniunea nu poate fi de acord nici cu măsurile de evaluare a performanței aplicate aleșilor locali propuse de Guvern. Asta ține de alegători. Guvernul nu poate impune câte spectacole de teatru trebuie să aibă loc sau de câte ori și în ce formă trebuie să se întâlnească primarul cu conducătorii instituțiilor religioase sau culturale. Nu putem accepta niciun astfel de criteriu, deoarece încalcă principiul autonomiei locale", a afirmat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a catalogat drept o improvizație totală și a explicat că, dacă anul trecut ar fi fost adoptate propunerile Uniunii pentru introducerea taxei de 1% asupra veniturilor obținute de marii operatori economici și bănci, deficitul bugetar ar fi fost mult mai mic în prezent. Ceea ce este cunoscut sub denumirea de "impozitul de lux", care nu este altceva decât impozitul asupra bunurilor mobile și imobile, ar trebui, de asemenea, să revină autorităților locale, iar direcțiile regionale ale ANAF ar trebui desființate. Jocurile de noroc ar trebui supuse unei taxe mai mari, iar Guvernul ar trebui să ofere garanții că impozitarea băncilor nu va duce la creșterea dobânzilor și taxelor percepute de bănci, mai arată comunicatul de presă. 

UDMR va trimite propunerile sale Guvernului și așteaptă ca acestea să fie luate în considerare în elaborarea versiunii finale a proiectului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel