Măsurile fiscale ale Guvernului Ciolacu. Adrian Negrescu anunță un „adevărat măcel“ pentru PFA-uri / Ce se întâmplă cu IMM-urile / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Analistul economic Adrian Negrescu a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News și DC Business, unde a vorbit despre reformele pe care vrea să le facă Guvernul.

Adrian Negrescu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC Business, despre modificările fiscale preconizate, dar şi despre ceea ce ne aşteaptă începând din această toamnă.

„Sunt interese electorale la mijloc sau pur și simplu guvernanții nu știu exact ce să facă pentru a rezolva problemele cronice actuale?”, a întrebat Mihai Ciobanu. 

„Cred că „o mare brambureală" aș defini ceea ce se întâmplă în momentul de față din punct de vedere fiscal, economic, din perspectiva politicilor pe care Guvernul le duce.

Nu am am nicio coloratură politică, nu mă interesează modul în care acești oameni fac politică, mă interesează rezultatul deciziilor lor. Dacă ne uităm numai de la 1 ianuarie ce s-a întâmplat: au crescut taxele, au crescut impozitul pe dividente, au crescut o grămadă de alte taxe.

Suntem singura țară din Europa care am impus companiilor să angajeze oameni, să angajeze măcar un om, iar acum după 7 luni venim și le impunem alte reguli care creează și mai mari probleme.

Într-adevăr deficitul bugetar este mare chiar și ei vorbesc de un deficit public de 6,8% din PIB, față de 4,4% cât și-au asumat, dar de acolo și până la a crește taxele pentru a doua oară într-un an e o cale lungă.

E o lipsă de responsabilitate din punct de vedere financiar, economic și fiscal care denotă faptul că mulți dintre cei care se află în momentul de față la frâiele puterii nu știu ce înseamnă economie”, a spus Adrian Negrescu. 

„Așteptați-vă la un adevărat măcel"

„Având în vedere că suntem deja în septembrie, mai pot fi luate măsuri care să aibă efecte în cursul acestui an sau deja trebuie să ne gândim la 2024?”, a întrebat Mihai Ciobanu. 

„Eu cred că măsurile  acestea de ordin fiscal o să le vedem începând cu 1 octombrie. Nu am certitudinea, dar cele mai multe dintre ele, probabil, vor fi aprobate de la 1 octombrie.

Care vor fi acestea? Nu vă așteptați ca măsurile din sectorul bugetar să fie în prim plan. Vor fi cele din sectorul economic și mă refer aici la impozitarea microîntreprinderilor, acolo unde taxele cresc de 3 ori față de cele din prezent pentru că marea majoritate a microîntreprinderilor trec peste acel plafon de 60.000 de euro stabilit de autorități.

De ce te-ai apucat să faci afaceri dacă nu îți permiți măcar să faci 60.000 de euro cifra de afaceri pe an? Aia nu mai e afacere, e pur și simplu un vehicul de optimizare fiscală, dacă e sub acest nivel.

Acolo, într-adevăr, cresc taxe la 3% pe cifra de afaceri, de la 1%, și dacă depășești un anumit nivel de profitabilitate, undeva la 40%, treci la 16% impozit pe profit. E un semn uriaș de întrebare pentru cei care fac afaceri pe microîntreprinderi.

Nu mai vorbesc de cei care fac PFA-uri că și acolo nu mai e rentabil să ai un PFA. Rezultatul știți care va fi odată cu introducerea acestor măsuri? La microîntreprinderi vom pierde 200.000 de locuri de muncă pentru că cei care au microîntreprindere și au fost obligați să-și angajeze măcar un om, odată ce vor trece la 3% pe cifra de afaceri, nu are sens să ții omul ăla acolo. Deci se pierd locuri de muncă.

La PFA așteptați-vă la un adevărat măcel. Multă lume va renunța la PFA pentru că nu mai rentabil deloc, din punct de vedere fiscal, să faci afaceri pe PFA.", a spus Adrian Negrescu la emisiunea „Totul despre bani". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel