Măsuri suplimentare în România după incidentul de la graniţa Poloniei? Răspunsul lui Ciucă
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat despre incidentul de la graniţa Poloniei şi dacă ţara noastră se gândeşte să ia măsuri suplimentare în judeţele de graniţă.

„În acest moment, este o situaţie care încă are un efect emoţional şi este normal să fie aşa pentru că au murit oameni. Este o problemă care ţine efectiv de măsurile care se iau la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi nu aş vrea să anticipez măsurile care sunt probabil în analiză. Partea aceasta de siguranţă, eu pot să vă spun că, aşa cum de fiecare dată am avut posibilitatea şi acum susţin că, prin tot ceea ce facem la nivelul Guvernului, împreună cu aliaţii, nu facem altceva decât să luăm toate măsurile astfel încât să nu avem astfel de evenimente”, a spus Nicolae Ciucă.

De asemenea, a dat asigurări că „România este o ţară sigură”. „Sigur, nu putem să spunem că nu se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Polonia, este foarte greu de previzionat, este greu de anticipat un astfel de eveniment. Nu vreau să vă spun acum că suntem în măsură să dispunem de mijloace tehnice să prevenim orice astfel de situaţie, este imposibil”, a precizat premierul Ciucă. 

Citește și...

Ciucă: Comisia Europeană a reconfirmat că România e pregătită şi ar trebui să adere la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a spus că, prin solicitarea făcută Consiliului de a lua deciziile necesare pentru a primi România, Bulgaria şi Croaţia în Schengen, Comisia Europeană reconfirmă faptul că ţara noastra este pregătită şi ar trebui să adere la spaţiul Schengen.

„Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România este pregătită şi ar trebui să adere la Schengen. Am îndeplinit criteriile din 2011. Suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile şi să facem parte din Schengen, ca simbol al unei integrări europene aprofundate”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri, pe Twitter. 

Comisia Europeană cere Consiliului să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen. Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia salută reuşitele celor trei state membre ale UE în aplicarea regulilor Schengen.

„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen - n.r.). Iar UE este pregătită să le primească", a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Este momentul să spunem 'Bine aţi venit'. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (...) Aşteptarea a fost prea mare", a mai spus ea.

„România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării", se arată în comunicarea Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel