Data actualizării:
Data publicării:

Măsuri RADICALE pentru Antena 3 și România TV. Sociolog: "Este surprinzător ce se întâmplă"

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

România trece printr-o perioadă de criză, de neliniște, cu oameni care protestează după ce am avut alegeri, cu valuri de ură revărsate pe Facebook la adresa votanților PSD. Doar că lucrurile nu se opresc aici. Au început să circule petiții prin care se propun măsuri radicale împotriva Antena 3 și România TV.

30.000 de oameni au semnat pentru scoaterea din grila de programe a celor două posturi de televiziune.

"Având în vedere că în ultima perioadă cele două posturi, România TV și Antena 3, dezinformează telespectatorii cu intenția de a-i manipula, inițiez aceste demers de înaintare a unei solicitări colective către furnizorii de servicii de televiziune de scoatere a acestor 2 posturi din grila de programe. Refuz să mai am în grila de programe 2 posturi TV mincinoase", se arată în textul petiției.

Boicot

Alții le cer românilor să nu mai cumpere produse promovate de Antena 3 și România TV, campania fiind inițiată de Corupția Ucide.

"Cerem companiilor să nu mai susțină televiziunile care transmit în mod sistematic știri dovedit false, manipulează, mint, dezinformează și în acest fel influențează capacitatea românilor de a avea o înțelegere corectă a realității. Nu vom mai cumpăra produsele promovate pe Antena 3 și România TV până când aceste companii nu anunță oficial că opresc definitiv publicitatea pe aceste posturi. Dacă aceste companii continuă să cumpere publicitate pe aceste posturi, înseamnă că se identifică cu valorile acestora", se precizează în textul petiției.

Scrisoare către mama

Ba mai mult, pe Facebook circulă o scrisoare deschisă "către mama" prin care se explică, de fapt, generației mai în vârstă, că trebuie să se salveze de Antena 3 și România TV pentru că jurnaliștii mint și manipulează.

"Antena 3 nu a mințit niciodată, tot ce au zis, așa a fost, mi-a spus mama aseară. Mama, care este o femeie educată, cu asta s-a ocupat, a educat copii, a fost pînă anul trecut învățătoare. La ei în casă, televizorul merge mereu pe Antena 3. Îi spusesem că sunt bucuroasă că Johannis inițiază referendum, iar ea sărise supărată, ce președinte e ăla, un nenorocit, nepatriot, de ziua Unirii merge la Bruxelles", scrie în scrisoare deschisă care circulă pe Facebook.

De unde vine valul de ură

Am încercat să aflăm de unde vine valul de ură și de ce unii doresc ca Antena 3 și România TV să dispară, dacă se poate.

Sociologul Vladimir Ionaș a explicat pentru DC News cum vede această situație.

"Nu este prima dată când încep să circule astfel de petiții și au loc astfel de mișcări. Au mai fost cazuri și cu televiziuni generaliste și cu anumite emisiuni. Am văzut, în trecut, că au fost și petiții de convingere a anumitor firme să-și retragă publicitatea. Am văzut chiar și acum că există petiții care fac referire la acest subiect, cu publicitatea. De asemenea, am citit și petiția care cere scoaterea din grila de programe a posturilor Antena 3 și România TV. Este surprinzător că majoritatea semnatarilor petițiilor, potrivit declarațiilor pe care le fac, nu intră în publicul țintă de la cele două posturi. Ei nu le urmăresc emisiunile. În plus, mai există și cea mai simplă soluție - telecomanda", a declarat sociologul.

Războiul între generații

"Problema cea mai mare, care pe mine mă sperie ca om, este diferența mare de abordare între generații. Văd oameni din generația mea, 30-40 de ani, chiar și 20 și ceva de ani, care trimit scrisori deschise, pe Facebook, către proprii părinți și bunici în care încearcă să le explice cât de manipulatoare sunt cele două televiziuni. Ideea cu care pleacă oamenii care trimit astfel de mesaje - că ei au dreptate 100% - iar părinții și bunicii lor sunt manipulați și fac o greșeală pentru că le urmăresc, pe mine mă sperie. Deci noua generație este convinsă că are dreptate. Eu nu spun că greșesc ei sau greșesc părinții și bunicii lor. Fiecare are dreptul să urmărească și să se informeze de unde vrea. Dar să pleci de la premisa că tu ai dreptate, iar cei din generațiile mai în vârstă fac o greșeală că se informează de acolo mi se pare puțin cam mult. Din nou ajungem la războiul între generații. Până la urmă, generațiile părinților și bunicilor noștri ne-au ajutat pe noi să fim unde suntem astăzi. Or ce am spune, la 27 de ani de la Revoluție, România este mult mai bine decât era în anii '90", ne-a mai explicat Vladimir Ionaș.

România și SUA, scurtă comparație

"Haideți să facem o comparație pentru că mereu ne uităm la SUA. Să nu uităm ce s-a întâmplat în ultima campanie electorală cu CNN și FOX News. Să ne uităm ce discurs are actualul președinte la adresa media. Cu toate acestea, nu am văzut să se ceară închiderea CNN sau Fox News. Evident că fiecare își prezintă punctul de vedere. Diferența majoră între SUA și România este că acolo, fiecare televiziune, fiecare ziare sau site online poate să își asume de la început că susține un candidat anume sau un anumit partid. În România dacă faci acest lucru, a doua zi se cere închiderea televiziunii. Fiecare are dreptul să se exprime și fiecare are telecomandă. Înainte de a cere scoaterea unor anumite posturi TV din grilă, solicitări foarte radicale, să nu uităm că toți oamenii au telecomandă", a adăugat Vladimir Ionaș pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel