Măsura prin care Rusia vrea să îngenuncheze Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Gazprom a crescut considerabil prețul pe care Ucraina îl va plăti începând cu 1 aprilie pentru gazul rus, transmite Ria Novosti.

Directorul executiv al gigantului rus, Alexei Miller, a anunțat că Ucraina va plăti, începând de marți, 385,5 dolari pentru 1.000 de mebri cubi de gaz, adăugând că "discount-ul din decembrie" acordat Kievului nu se mai aplică.

Reducerea la care face referire Miller a fost rezultatul unei înțelegeri făcute înainte ca președintele ucrainean Viktor Ianukovici să fugă din țară ca urmare a protestelor masive.

Vecina din Vestul Rusiei plătea până acum un preț de 268,50 de dolari pentru 1.000 de metri cub de gaz.

Ucraina nu a reușit să-și achite datoriile pentru gazul natural folosit în 2013, iar actualele livrări nu sunt plătite 100%, ceea ce duce la creșterea sumei totale pe care Kievul o datorează companiei ruse de stat, a adăugat Alexei Miller.

CEO-ul Gazprom a precizat că prețul gazului care tranzitează Ucraina va crește cu 10%, după cum s-a stabilit în contractul încheiat în 2009. Miller a subliniat că "Gazprom va plăti un tarif mai ridicat pentru gazul de tranzit, îndeplinindu-și pe deplin obligațiile stipulate în contract". 

Ucraina este aproape în totalitate dependentă de gazul rus.

Pentru restul țărilor europene, Ucraina reprezintă un nod de tranzit vital. Aproape 40% din gazul livrat de Gazprom  statelor europene trece prin Ucraina.

Liderii Europei caută surse alternative de aprovizionare pentru a reduce dependența de Rusia și, implicit, pentru a-și întări securitatea energetică. Probleme în livrările de gaze în UE au existat, pentru scurt timp, în 2006 și 2009, când Gazprom a oprit robinetul pentru că Ucraina nu își plătise datoriile la energie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel