Data actualizării:
Data publicării:

Măsura ”bizară” pe care o va lua Trump dacă revine la Casa Albă: Îi voi face vânt în două secunde

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Donald Trump a anunțat ce va face dacă va ajunge din nou președinte al SUA.

Citește și: Doar două săptămâni până la alegerile din SUA: Trump și Harris, atacuri fără precedent

Donald Trump, candidatul republican în cursa pentru Casa Albă, și-a exprimat joi intenția de a-i ”face vânt” procurorului special Jack Smith, cel care îl urmărește penal pentru tentativa de a inversa în mod ilegal rezultatele precedentelor alegeri prezidențiale americane, din 2020, informează AFP.

Într-un interviu la un podcast conservator, fostul președinte a fost întrebat dacă, în caz de victorie la alegerile din 5 noiembrie, se va grația sau va dispune demiterea procurorului special.

”Îi voi face vânt în două secunde”, a spus Trump, calificându-l pe Jack Smith, una din țintele preferate ale atacurilor sale de peste un an, drept un ”om foarte necinstit”.

Procurorul special a publicat la 27 august un act de acuzare revizuit împotriva lui Donald Trump în urma deciziei Curții Supreme de la 1 iulie care acordă președintelui SUA o prezumție largă de imunitate penală.

O lună mai târziu, într-un document voluminos în scris, în mare parte redactat pentru a păstra anonimatul martorilor, Jack Smith și-a dezvoltat argumentele pentru a demonstra caracterul privat al faptelor pentru care fostul președinte este urmărit penal.

Actele din 2020, neacoperite de imunitatea penală a lui Trump

Potrivit lui, aceste acte întreprinse în calitate de candidat pentru un nou mandat în 2020 nu sunt acoperite de imunitatea penală a președintelui pentru ”actele sale oficiale”.

În urma înfrângerii în fața candidatului democrat Joe Biden, ”cu ajutorul unor complici privați, acuzatul s-a lansat într-o serie de planuri din ce în ce mai disperate pentru a anula rezultatele legitime în șapte state pe care le pierduse la limită”, a scris Jack Smith.

”Miezul mașinației a fost de natură privată. El a utilizat pe scară largă actori privați și structuri ale campaniei sale pentru a încerca să anuleze rezultatele alegerilor și a acționat cu titlu privat în calitate de candidat”, a concluzionat procurorul special.

Vizat de mai multe proceduri penale, Donald Trump face tot ce poate pentru a fi judecat cât mai târziu posibil, în orice caz după vot.

Dacă va fi reales, el ar putea, odată învestit în funcție în ianuarie 2025, să ordone încetarea procedurilor federale împotriva sa, notează AFP, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel