Măştile high-tech care fac REVOLUȚIE
Goana după măşti sanitare, fenomen cauzat de pandemia de coronavirus şi care se manifestă pe întreaga planetă, a stat la baza apariţiei unor inovaţii high-tech inedite.
Pe lângă funcţia de filtrare a aerului, ele pot de acum să devină şi instrumente de supraveghere sanitară şi dispozitive de traducere, informează AFP miercuri.
Sectorul tehnologic şi cercetătorii din Asia, în special, rivalizează în domeniul imaginaţiei pentru a profita de o piaţă ce are un ritm de creştere exploziv. Un start-up din Japonia, Donut Robotics, a creat o mască sanitară care îi ajută pe purtătorii ei să respecte distanţarea fizică şi care poate fi folosită în acelaşi timp ca un instrument de traducere.
Modelul de mască C-Face
Modelul de mască C-Face funcţionează transmiţând prin bluetooth cuvintele celui care o poartă spre o aplicaţie pentru smartphone, care permite utilizatorilor să vorbească între ei în timp ce se află la distanţe de până la zece metri.
'În pofida coronavirusului, trebuie să ne întâlnim uneori faţă în faţă', a declarat CEO-ul acestei companii nipone, Taisuke Ono.
Noul model va fi pus în vânzare în februarie 2021
Acest echipament uşor, fabricat din sicilon, ar putea fi util pentru medicii care vor să comunice cu pacienţii lor, păstrând o distanţă de siguranţă, au subliniat reprezentanţii companiei japoneze. Masca C-Face poate totodată să traducă o conversaţie din japoneză în alte limbi, precum engleză, coreeană şi indoneziană. Noul model va fi pus în vânzare în februarie 2021 contra sumei de 4.000 de yeni (32 de euro).
El trebuie însă purtat odată cu mască sanitară clasică, pentru a-l feri pe utilizator să se infecteze cu noul coronavirus. Donut Robotics a primit aproape 100 de milioane de yeni (800.000 de euro) graţie unor finanţări participative. Reprezentanţii acestui start-up sunt de părere că publicul larg este avid de inovaţii susceptibile să îi permită să treacă mai uşor peste perioada actuală, marcată de pandemia de COVID-19.
'Am putea să fim capabili să luptăm cu virusul graţie tehnologiei, înţelepciunii umane', a declarat Taisuke Ono. O altă inovaţie care ar putea să-i ajute pe angajaţii din sectorul medical să se protejeze mai bine atunci când îi tratează pe pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 a fost dezvoltată în Singapore.
Mască cu senzori
Este vorba despre o mască echipată cu senzori care măsoară temperatura corporală, ritmul cardiac, presiunea sangvină, nivelul de oxigen din sânge şi care trimite aceste date, prin bluetooth, către un smartphone. 'Numeroşi angajaţi medicali lucrează în prima linie şi sunt aproape de pacienţi atunci când îi examinează', a declarat Loh Xian Jun, unul dintre cercetătorii aflaţi la originea acestei inovaţii.
Cercetătorii de la o universitate din Singapore, în colaborare cu o agenţie publică, speră să testeze noua mască high-tech cât mai curând posibil, înainte de a putea să o comercializeze. Inventatorii săi consideră că acest model ar putea fi oferit muncitorilor imigranţi din Singapore, ale căror locuinţe au reprezentat principalele focare de contaminare din acest oraş-stat în ultimele luni, pentru a asigura astfel o monitorizare de la distanţă a stării lor de sănătate.
Mască sanitară care poate să purifice aerul
De asemenea, pentru cei care vor să combată poluarea din marile oraşe, compania sud-coreeană LG Electronics a conceput o mască sanitară care poate să purifice aerul. Cu un aspect futurist, această mască din plastic alb acoperă gura, nasul şi bărbia şi tratează aerul inhalat prin două filtre, amplasate pe ambele laturi ale feţei, beneficiind şi de un mic ventilator care îl face apoi să circule.
Filtrele utilizate, care se adaptează la capacitatea respiratorie a utilizatorului, funcţionează după modelul purificatoarelor de aer din locuinţe şi blochează majoritatea particulelor nocive, potrivit creatorilor lor. Mai multe mii de exemplare au fost deja distribuite personalului angajat în domeniul sănătăţii, iar fabricantul sud-coreean speră să comercializeze acest model în viitorul apropiat, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News