Mass-media bulgară se transformă în megafoane de propagandă ale Kremlinului
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
În mass-media din Bulgaria ajung teme de propagandă ruse, intens distribuite pe rețelele sociale. Mai întâi sunt publicate pe un site și apoi sunt preluate în cascadă. 

De la Sofia, Mediapool avertizează: mass-media bulgară se transformă în megafoane de propagandă ale Kremlinului. Este vorba de titluri alarmiste şi teorii ale conspiraţiei preluate de site-uri de ştiri şi analize politice din Bulgaria consacrate, precum "Trud", "Blitz", "Pogled.info", "Glasove", "Fakti" şi altele de pe aceeaşi sursă primară: platforma rusă online numită Fondul pentru Cultură Strategică, declarată de Departamentul de Stat al SUA drept una dintre principalele surse de dezinformare şi propagandă rusă.

Site-ul de limba rusă încearcă să creeze o impresie academică - o parte dintre autorii săi sunt foşti profesori universitari care acum susţin teorii ale conspiraţiei ce servesc liniei de propagandă a Kremlinului. Publicaţiile Fondului intră aproape întotdeauna în spaţiul media bulgar mai întâi prin site-ul "Pogled.info", iar apoi sunt retipărite în alte publicaţii şi distribuite pe reţelele de socializare, explică Mediapool, care aminteşte că subiectele abordate acoperă domenii tipice propagandei ruse, precum pandemia şi vaccinurile, războiul din Ucraina, economia mondială şi ordinea internaţională în ansamblu, citează agenția de presă Rador. 

Jurnalist catalogat drept agent străin

Zilele acestea, un jurnalist bulgar, care nu este favorabil Kremlinului, a fost catalogat de Rusia drept ”agent străin”. Este vorba despre jurnalistul de investigaţii bulgar, Christo Grozev, un critic de multă vreme al Kremlinului. Este utilizare rară a calificativului faţă de un non-rus, a raportat presa rusă. 

Rusia a folosit frecvent această etichetă, care aminteşte de epoca stalinistă, împotriva criticilor Kremlinului. Potrivit legii ruse, această clasificare poate fi aplicată unei persoane „indiferent de cetăţenia sa”. Christo Grozev, 53 de ani, de naţionalitate bulgară, este investigator principal pentru Rusia al platformei Bellingcat, cu sediul în Marea Britanie, dar care operează în întreaga lume. El a jucat un rol cheie în investigaţiile Bellingcat asupra otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, în prezent aflat în închisoare. Mai devreme în cursul zilei, un tribunal din Moscova a dispus arestarea lui Grozev, care nu se află în Rusia, au raportat agenţiile de presă ruse. Agenţia de presă RIA Novosti a citat o sursă potrivit căreia că anchetatorii îl acuză pe Grozev că a ajutat un jurnalist rus, Roman Dobrohotov, să ”treacă ilegal graniţa”. De asemenea, serviciul de securitate internă FSB l-a acuzat pe Grozev că ajută serviciile de informaţii ucrainene, conform Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel