Maşinile pe benzină, motorină şi hibride, interzise începând cu anul 2035. Decizie definitivă în Consiliul European
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Consiliul Uniunii Europene a aprobat definitiv, marți, proiectul privind interzicerea motoarelor pe benzină, motorină şi hibride începând din anul 2035.

Polonia a  votat împotriva măsurii la reuniunea Consiliului UE privind Energia, iar  Italia, România şi Bulgaria s-au abţinut de la vot, potrivit  Le Figaro.

Germania a insistat ca  motoarele cu ardere internă să poată  fi produse şi după anul 2035, prin utilizarea de combustibili sintetici, cu emisii poluante zero. Însă nu vor mai putea fi fabricate motoare pe benzină, motorină sau de tip hibrid.

Astfel, începând din 2035, în Uniunea Europeană vor putea fi fabricate doar autoturisme şi autoutilitare care să nu mai emită particule poluante.

Vor putea fi fabricate motoare electrice, inclusiv prin tehnologii cu hidrogen, dar şi motoare cu ardere internă, utilizând doar combustibili sintetici ecologici.

Conform noilor norme, dacă nu vor fi modificate în urma evaluărilor ulterioare, motoarele pe benzină, motorină sau de tip hibrid nu vor mai putea fi fabricate începând din anul 2035.

În şedinţa de luni, Italia exprimase obiecţii, care însă nu s-au concretizat astăzi.

Guvernul Italiei se declarase nemulţumit de accelerarea procedurilor, având în vedere că proiectul de compromis nu prevede şi motoare cu biocombustibili.

Italienii admit că noile evoluţii modifică interpretarea şi vor permite menţinerea motoarelor cu ardere internă prin utilizarea de biocombustibili, dar cer mai mult timp pentru analizarea efectelor asupra industriei auto.

În Italia se află marile mărci auto, precum Fiat, Alfa Romeo și Ferrari. Acestea se bazează în mare măsură pe vehicule cu motoare cu combustie. Aproximativ 270.000 de persoane sunt angajate direct sau indirect de industria auto din țară.

Vezi și: Încărcare rapidă la fiecare 60 de kilometri: Așa vrea UE să creeze infrastructura pentru mașina electrică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel