Urmărește emisiunea live
Mașinile mai vechi de 15 ani vor fi suprataxate. Propunerea ministrului Tanczos Barna
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Ministrul mediului, Tanczos Barna, propune supraimpozitarea mașinilor mai vechi de 15 ani, care fac parte din parcul auto din România. 

Guvernul lucrează la crearea și implementarea unei noi taxe pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Ministerul Mediului a pus gând rău automobilelor vechi care nu se încadrează întotdeauna în standardele Euro de poluare, astfel că a fost propusă varianta supraimpozitării pentru cei care le dețin. În afară de această variantă, mai există posibilitatea oferirii unei sume de bani atunci când mașina veche este scoasă din circulație. Suma propusă este de 3.000 de lei. 

Taxa pentru mașinile mai vechi de 2006

Taxa ar urma să se aplica proprietarilor de mașini fabricate înainte de 2006, informează Realitatea.net. Ministrul Tanczos Barna consideră că procentul mașinilor vechi din România este „șocant”, parcul auto român fiind cel mai vechi din România. 

Aproximativ jumătate din vehiculele  înmatriculate în țara noastră au o vechime mai mare de 15 ani, în vreme ce procentul mașinilor fabricate în ultimii 5 ani și înmatriculate în România este mai mic de 10%. După eliminare taxei auto, numărul mașinilor vechi înmatriculate a crescut exponențial. 

„Un impact uriaș care, în ceea ce privește cetățeanul posesor al autoturismului de 15 ani, poate fi mai ușor amorsat față de ce se întâmplă cu o companie de transport, indiferent că vorbim de taxi, transport persoane sau marfă”, este de părere Augustin Hagiu, consultant în transporturi. 

Inițiativa Ministrului Mediului are ca scop reducerea poluării din marile orașe ale țării. 

Mașinile la mâna a doua vor avea un regim mai strict

Nici mașinile la mâna a doua importate din străinătate nu își vor mai face veacul pe șoselele din România. Premierul Florin Cîţu a anunţat că în perioada următoare România va adopta mai multe măsuri prin care să descurajeze importul de maşini la mâna a doua, afirmând că acest lucru a fost asumat la Comisia Europeană. 

„Nu este vorba încă despre taxare, este vorba despre a găsi un mecanism de a-i demotiva pe cei care aduc în România mașini poluante. Încă nu știm cum va arăta acest mecanism, dar este o asumare în acest PNRR de a avea un mecanism de a demotiva pe cei care încearcă să aducă mașini la mâna a doua în România. Aici trebuie să fim foarte atenți cum punem lucrurile în perioada următoare. Intră în strategia de reducere a emisiilor de carbon”, a declarat premierul Florin Cîțu la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel