Maşinile de care hoţii de catalizatoare NU se ating. E prea greu să le desfacă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Sunt mai multe modele de maşini pe piaţă de care hoţii de catalizatoare auto nu se ating, pentru că furtul acestora este extrem de dificil. 

Modelele mai noi de automobile, cum ar fi modelele Honda Accord și Jazz (anul producției 2015), au catalizatorul instalat în interiorul compartimentului motor, astfel încât este mai greu pentru hoți să-l fure.

Site-ul Carphrases.com menționează aceste mărci ca fiind cele mai neatractive pentru hoți, pentru că au cel mai puțin valoroase catalizatoare: Ford, Chevy, Jeep, Dodge, Mazda, Nissan, Subaru, Hyundai și Chrysler.

Totodată, mașinile electrice nu au convertoare catalitice, așa că nu sunt deloc atractive pentru hoți.

De ce se fură catalizatoare 

Conform sursei citate, acestea sunt placate cu minerale rare, care costă mult pe piaţa neagră. Spre exemplu, paladium-ul folosit pentru a filtra noxele este extrem de scump, de aproape 3000 de dolari pe uncie (28 grame), iar preţul este în creştere. 

Proiecţiile specialiştilor indică faptul că acest metal ar putea costa mai mult decât aurul în viitorul apropiat. 

Care sunt maşinile ţintite cel mai des 

În general, hoţii preferă maşinile cu gardă mare la sol, precum SUV-urile, MPV-urile sau pick-up-urile, pentru că se pot băga mai uşor sub acestea când sunt parcate. Sunt vizate, însă, şi mai multe maşini ceva mai vechi, pentru că ar avea catalizatoare mai valoroase. 

Cele mai căutate maşini de hoţii de convertoare catalitice sunt modelele cu propulsie hibridă, cum ar fi Toyota Prius, Honda Jazz, Toyota Auris şi Lexus RX, indiferent de anul de fabricaţie, scrie promotor.ro

Hibridele ar fi preferate, pentru că acestea ar avea catalizatoare mai puţin corodate comparativ cu alte maşini. La mare căutare, însă, sunt şi maşinile care au motoare cu ardere internă, mai ales cele fabricate în Germania. 

Cum te aperi de hoţii de catalizatoare 

Dacă ai un garaj, parchează mereu maşina înăuntru, nu o lăsa afară. Dacă nu, parchează mereu în zone luminate şi, dacă se poate, supravegheate video. Parchează lângă garduri, pereţi sau borduri, cu evacuarea cât mai aproape de acestea. Nu urca maşina cu două roţi pe trotuar, pentru că astfel hoţii nu vor mai avea nevoie de cric şi vor avea o misiune mai uşoară. 

Dacă ai catalizatorul înşurubat la maşină, cere sudarea lui la service. Astfel, hoţii vor avea mai mult de muncă pentru demontare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel