Data actualizării:
Data publicării:

Mașinile cu emisii zero vor primi numere verzi. Beneficii de la stat pentru șoferi

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (pxhere.com)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (pxhere.com)

Mașinile cu emisii zero vor primi numere verzi, după ce ordinul comun care reglementează acordarea a fost publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, conform Ordinului comun al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, al ministrului afacerilor interne şi al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor şi infrastructurii, numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2 (mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen).

”Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial. În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

"99% din populația lumii respiră aer poluat"

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape toată populaţia lumii (99%) respiră aer poluat şi nesănătos. În acest context, OMS face apel la reducerea utilizării combustibililor fosili, informează Agerpres, citând AFP şi DPA.

Aceste concluzii sunt rezultatul unei combinaţii de imagini satelitare din întreaga lume şi date colectate în mii de oraşe, a explicat pentru media doctor Sophie Gumy, de la Departamentul pentru mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.

OMS indică într-un raport că un număr record de peste 6.000 de zone urbane din 117 ţări monitorizează în prezent calitatea aerului. Aceasta reprezintă "aproximativ 80% din populaţia urbană mondială de astăzi", a spus Gumy.

Cu toate acestea, aceşti locuitori încă respiră niveluri periculoase de particule fine şi dioxid de azot, populaţiile care trăiesc în ţările cu venituri reduse şi medii fiind cele mai expuse.

"După supravieţuirea unei pandemii, este inacceptabil să se înregistreze în continuare şapte milioane de decese care pot fi prevenite şi pierderea evitabilă a nenumăraţi ani de sănătate bună ca urmare a poluării aerului", a declarat doctor Maria Neira, directoare a Departamentului pentru mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.

"Prea multe investiţii sunt în continuare consacrate unui mediu poluat, mai degrabă decât în aer curat şi sănătos", a notat ea.

Pentru OMS, constatările raportului evidenţiază importanţa reducerii utilizării combustibililor fosili şi a adoptării altor măsuri concrete pentru reducerea nivelurilor de poluare a aerului.

Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel