Data actualizării:
Data publicării:

Mărturia unei femei care a supraviețuit Holodomorului din Ucraina: Familiile mâncau copiii morți

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mărturia unei femei care a supraviețuit Holodomorului din Ucraina: Familiile mâncau copiii morți / Foto: Pixabay, de Kasun Chamara
Mărturia unei femei care a supraviețuit Holodomorului din Ucraina: Familiile mâncau copiii morți / Foto: Pixabay, de Kasun Chamara

Vezi în articol mărturiile unei femei care a supraviețuit Holodomorului din Ucraina, care a ucis 7 milioane de oameni.

Vera Pulvas, o femeie în vârstă de 89 care s-a născut într-un sat din Ucraina, în 1933, și a supraviețuit Holodomorului, a vorbit despre ororile trăite atunci, într-un interviu pentru PressHUB

„Mătușa mea locuia în vestul Ucrainei, nu era foame acolo, și ne aducea niște cereale, niște făină. Așa m-au hrănit. Aproape am murit. Datorită mătușii mele, am supraviețuit. Dar oamenii au suferit, căutau cartofi înghețați în grădină, au căutat broaște și melci în râuri. Au mâncat frunze din copaci, le-au tăiat și prăjit pentru a le mânca. Au fost cazuri grave când copiii mici au murit și apoi au fost mâncați de familiile lor”, a aflat Vera Pulvas de la părinții ei care i-au salvat viața.

Vera Pulvas își amintește și de poveștile cu oameni care cădeau pe stradă și mureau acolo, pe loc.

„A fost o perioadă foarte grea, oamenii mureau, o persoană putea să meargă și să moară pe stradă. Au venit dricuri în satul nostru, au adus cadavrele și le-au scos din sat, în gropi comune”, povestește femeia.

Vera, despre soldații ruși: Au fost foarte cruzi, au luat totul

Aceasta nu are, nici după atâția ani, vorbe bune pentru soldații sovietici.

”Oamenii i-au implorat să lase ceva de mâncare copiilor, dar au fost foarte cruzi, au luat totul. În 1947 a fost și foamete, dar i-a fost mai ușor să supraviețuim datorită recoltei pe care o aveam. Oamenii se duceau la muncă, la câmpurile de cereale, dar nimeni nu avea dreptul să ia nici măcar un pic de cereale.

Copiii, după recoltare, mergeau la câmp și strângeau spice de grâu. Dar câmpurile erau supravegheate de soldați, prindeau copiii, îi băteau și luau tot ce adunaseră. Și copiilor, după astfel de cazuri, le era foarte frică.”, a povestit Vera Pulvas.

Foametea lui Stalin. O scurtă istorie a Holodomorului din Ucraina sovietică

Holodomorul se traduce aproximativ prin „moarte de foame” din ucraineană. Acesta este modul în care ucrainenii se referă la moartea de foame în masă a milioane de oameni în Ucraina, între 1932 și 1933, sub dictatorul sovietic Iosif Stalin. Holodomorul a făcut parte dintr-o foamete mai mare care a cuprins Uniunea Sovietică, pe măsură ce Stalin a colectivizat economia agricolă, preluând ferme mici și interzicând fermierilor independenți să-și vândă recoltele. Dar deciziile politice specifice care au vizat Ucraina au intensificat foametea acolo, ducând țara și alte națiuni să recunoască Holodomorul ca genocid. Se susține că Stalin i-a lăsat pe ucraineni să moară de foame pentru a înlătura rezistența ucraineană la reorganizarea fermelor sale.

Stalin și Uniunea Sovietică nu au recunoscut niciodată Holodomorul ca genocid. Discuția despre eveniment a fost puternic reprimată în interiorul Uniunii Sovietice, iar URSS a întreprins o campanie pentru a ascunde atrocitatea de restul lumii. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel