Martorul check engine - ce este, când se aprinde şi ce trebuie să facem
Martorul check engine dă frisoane oricărui şofer atunci când se aprinde. Iată, pe scurt, ce defecţiuni indică acest martor, când se aprinde şi ce trebuie să facem.
Numit generic şi "martorul Sonda Lambda", pentru că este una dintre problemele pe care o semnalizează, martorul check engine poate semnala, de fapt, mai multe probleme. Vorbim aici de probleme la sistemul electric, la sistemul de frânare, la senzorii motorului sau evacuării, la admisie, la cutia de viteze sau la anexele motorului. El se mai poate aprinde şi atunci când există probleme la citirea unor senzori sau dacă temperatura motorului depăşeşte valoarea admisă.
Dacă nu se mai aprinde şi un alt martor simultan cu acesta, atunci ar fi bine să tragem pe dreapta şi să vedem dacă există scurgeri de ulei sau de antigel, ori sub capotă, pentru a vedea dacă vreun cablu este deteriorat.
Daca nu identificăm o problemă gravă sau urgentă care ar putea impedica funcţionarea maşinii, ne putem continua drumul fără probleme. Însă trebuie să reţinem că este indicat să vizităm cel mai apropiat service auto când ajungem înapoi în oraş sau când avem timp, evitând astfel eventuale probleme mai grave care pot urma aprinderii acestui senzor numit Check Engine, conform pieseauto.ro.
Ce indică martorii de bord, în funcţie de culoare
Martorii de bord se identifică după trei culori distincte, în funcţie de gravitate. Una dintre culori indică faptul că trebuie să mergi urgent la service.
Astfel, un martor de bord poate fi:
Roșu – Anunță o defecțiune gravă a mașinii sau o problemă de siguranță care necesită atenția imediată a șoferului.
Galben – (sau portocaliu, după caz) – O componentă care nu mai funcționează corespunzător și care trebuie înlocuită. În funcție de tipul acestor becuri aprinse în bord, defecțiunea poate necesita reparație urgentă sau care poate fi amânată, dar doar câteva zile.
Verde – (sau albastru, după caz) – Te informează cu privire la statusul unei componente a mașinii (ușă deschisă, avarii pornite, lumini de întâlnire aprinse, etc.), scrie blog.autovit.ro.
TE-AR PUTEA INTERESA ŞI Martorii auto pe care NU TREBUIE să îi ignori. Faci maşina praf
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News