Data publicării:
Martin Schulz rămâne președinte al Parlamentului European
Martin Schulz va rămâne președinte al Parlamentului European până în ianuarie 2017, în urma unei înțelegeri făcute de social-democrați cu popularii. A doua parte a mandatului de șef al Legislativului european, care va începe în 2017, va reveni unui reprezentant al Partidului Popular European.
După ce a pierdut șansa de a fi președinte al Comisiei Europene, Martin Schulz a vânat un post de vicepreședinte al Executivului european. Asta ar fi însemnat ca Schulz să fi fost comisar european din partea Germaniei, lucru cu care CDU, formațiunea cancelarului Angela Merkel, nu a fost de acord, întrucât vrea ca reprezentantul Berlinului în CE să provină din rândurile sale. Social-democrații germani s-au resemnat, dar nu au capitulat. Ei au cerut în schimbul susținerii lui Juncker pentru funcția de șef al CE ca Martin Schulz să rămână la conducerea Parlamentului European.
Martin Schulz a fost ales miercuri președintele grupului socialiștilor și democraților din PE, un post pe care l-a mai ocupat și în legislatura care se încheie, înainte de a deveni președintele PE. Grupul popularilor este condus de germanul Manfred Weber, care l-a înlocuit pe francezul Joseph Daul, conform Agerpres.
Schulz se agață de șefia PE. Solicitare-surpriză la Berlin
Nu se știe deocamdată cine îi va succeda lui Schulz la președinția PE în 2017. Conform unor surse europene acesta ar putea fi Alain Lamassoure, fost ministru francez al bugetului.
Împărțirea președinției PE a funcționat și în legislatura care s-a încheiat. Creștin-democratul polonez Jerzy Buzek a ocupat acest post în primii doi ani și jumătate, după care i-a cedat locul lui Martin Schulz.
Popularii și socialiștii "au făcut progrese semnificative pentru constituirea unei majorități stabile și durabile și elaborarea unui program de reforme în Europa pentru următorii cinci ani", menționează comunicatul ce precizează că discuțiile dintre cele două grupuri vor continua săptămâna viitoare la Strasbourg, citat de agenția Agerpres.
Grupul popularilor europeni (PPE) a obținut la europarlamentare 221 de mandate în PE, iar cel social-democrat 191. Așadar, pot forma împreună o majoritate fragilă de 412 eurodeputați din 751.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News