Marte, cel mai aproape de Pământ, vizibilă cu ochiul liber
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Anul pe Marte durează doi ani pământești  Foto: NASA
Anul pe Marte durează doi ani pământești Foto: NASA
​Marte se află la cea mai mică distanță față de Pământ, pe 13 octombrie, fenomenul repetându-se peste  17 ani.

Deși se află la o distanță de 62 milioane de km, Planeta Roșie se poate observa cu ochiul liber, aproape de Lună. Planeta va fi vizibilă cu ochiul liber pe cerul nopții și va părea ca un punct roșiatic cu nuanțe de portocaliu, precum un punct minuscul de rugină luminoasă.

În mod normal, distanța medie dintre cele două planete este 225 milioane km, dar maximul depășește 400 de milioane km din cauza orbitelor eliptice.

Cea mai mică distanță dintre Marte și Terra, 54,6 milioane km, a fost atinsă în 2003, iar distanța atunci a fost cea mai mică înregistrată în ultimii 60.000 de ani. Marte și Terra vor mai fi la fel de apropiate abia în anul 2287.

Când Marte este atât de aproape, devine extrem de luminoasă pe cerul nopții, fiind al doilea cel mai luminos corp ceresc după Lună, în această perioadă.

Punctul de apropiere maximă în această toamnă a fost pe 6 octombrie, iar Marte va ajunge în opoziție pe 13 octombrie, acesta fiind momentul în care Soarele, Pământul și Planeta Roșie formează o linie dreaptă în spațiu. Atunci când o planetă ajunge în opoziție, îi este perfect opusă Soarelui pe cerul nostru. Planeta răsare la apusul Soarelui, își atinge punctul maxim pe cer la miezul nopții și apune la răsăritul Soarelui.

Anul pe Marte durează doi ani pământești, iar ziua este de 24 de ore. Marte este mult mai mică decât Terra (o zecime din masa terestră), iar temperatura medie este - 65 de grade, față de +15 grade pe Terra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel