Marko Bela încearcă victimizarea maghiarilor: Pentru noi, ziua de 1 decembrie semnifică o pierdere
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a încercat să aducă aminte românilor controversele dintre România şi Ungaria în legătură cu evenimentul pe care românii îl sărbătoresc pe 1 decembrie. Astfel, Bela a declarat, că aşa cum românii sărbătoresc o victorie, pentru maghiari a semnificat o pierdere.

marko bela, udmrDupă încercarea de victimizare, liderul UDMR a subliniat că maghiarii au speranţa că prevederile Proclamaţiei de la Alba Iulia, referitoare la posibilitatea ca minorităţile naţionale din Ardeal să se instruiască în limba maternă, vor fi respectate în cele din urmă.

„Ştim cu toţii ce sentimente, ce opinii avem faţă de această zi importantă. Evenimentele din istoria noastră ne-au contrapus de multe ori pe noi, maghiarii şi românii. Ziua de 1 Decembrie, de fapt sfârşitul Primului Război Mondial, are o altă semnificaţie pentru români şi maghiari.

Românii au trăit această zi ca o victorie importantă pentru naţiune. Maghiarii de atunci au trăit ziua de 1 Decembrie ca o pierdere. Eu nu pot afirma că astăzi am avea aceeaşi abordare de atunci. Maghiarii au avut aşteptări marcate de Proclamaţia de la Alba Iulia, prin care s-a promis că fiecare popor din Ardeal se va instrui în propria limbă”, a declarat Marko Bela.

Conform liderului UDMR, acesta este şi motivul pentru care a privit cu amărăciune discuţiile legate de legea Educaţiei Naţionale, proiect care într-o primă fază prevedea ca minorităţile naţionale să studieze în limba maternă Istoria şi Geografia României, fiind însă apoi modificat în Comisia pentru învăţământ din Senat, iar această prevedere eliminată. „Ar fi trebuit să depăşim aceste controverse'”, a mai spus Bela.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel