Data publicării:

Mark Rutte, mesaj pentru Putin în prima sa vizită oficială la misiunea Alianței pentru Ucraina

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

NATO nu se va lăsa intimidată de amenințările Rusiei și își va păstra sprijinul ferm pentru Ucraina, a declarat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, în prima sa vizită oficială la misiunea Alianței pentru Ucraina din Wiesbaden, informează Reuters.

Citește și: Bărbații tineri nu vor să voteze cu Harris. Aceasta vrea să le câștige simpatia în podcastul lui Joe Rogan

Această misiune, denumită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), urmează să preia coordonarea asistenței militare pentru Kiev, până acum gestionată de Statele Unite.

„Mesajul (către Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obține ceea ce dorește, că Ucraina va învinge”, a declarat Rutte pentru Reuters, într-un interviu realizat alături de radioul public german Hessischer Rundfunk.

Vizita a avut loc la Clay Barracks, baza americană ce găzduiește sediul misiunii NATO pentru asistență și antrenament pentru Ucraina. Aceasta va prelua treptat coordonarea ajutorului militar occidental, fiind văzută ca o măsură de siguranță, în eventualitatea unei reveniri la Casa Albă a fostului președinte american, Donald Trump, un critic al NATO.

Deși decizia de a transfera responsabilitatea pentru ajutorul militar către NATO este considerată un pas strategic, diplomații recunosc că SUA rămâne principala putere în NATO și furnizează majoritatea armelor destinate Ucrainei. Vorbind dintr-unul dintre cele 12 corturi verzi care constituie temporar baza NSATU, Rutte a adresat un mesaj trupelor din peste zece țări aliate care lucrează deja la Wiesbaden. Se estimează că NSATU va avea în total 700 de membri, inclusiv personal din centrele logistice din Polonia și România.

Wiesbaden găzduiește și unitatea americană responsabilă cu rachetele cu rază lungă de acțiune, pe care Washingtonul le va desfășura temporar în Germania, începând cu anul 2026. Aceste măsuri sunt menite să contracareze amenințarea rachetelor rusești amplasate în Kaliningrad, la aproximativ 500 de kilometri de Berlin.

În contextul acestei prime vizite în calitate de secretar general al NATO, Rutte a subliniat rolul defensiv al Alianței: „Noi suntem NATO. Suntem o alianță defensivă, nu suntem ofensivi. Nu suntem interesați să capturăm nicio parte a unei alte țări din afara teritoriului NATO”, a afirmat acesta.

„Ca alianță democratică, cea mai puternică alianță militară din istoria lumii, care deservește un miliard de oameni, suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări. Nu ne vom lăsa niciodată intimidați de adversarii noștri”, a mai spus Rutte, reconfirmând angajamentul NATO pentru securitatea și stabilitatea în regiune.

Desfășurarea de rachete americane în Germania a fost anunțată de președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz, în timpul summitului NATO din iulie, ca soluție temporară, până când mai multe țări europene, inclusiv Germania și Franța, își vor dezvolta propriile rachete cu rază de acțiune similară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel